2019. március 13., szerda

NEM VOLT ÜVÖLTÖZÉS A PUZSÉR-KARÁCSONY VITÁN, SŐT PUZSÉR MEG IS VÉDTE KARÁCSONYT!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.03.13.


„Fixáljuk azokat a politikai vitákat, amik a levegőben lógnak” – kezdte Karácsony Gergely az előválasztásra utalva, miért kezdeményezett vitát Puzsér Róberttel. Majd hozzátette, bár zajlanak a tárgyalások, de szerinte fontos, hogy ne zárt ajtók mögött dőljön el, hogyan szavazhatnak majd a budapestiek az ellenzéki főpolgármester jelöltről. „A kulturált vita alapjait fektessük le” – ezt már Puzsér Róbert mondta arról, miért tartotta fontosnak ezt az eseményt, amelyet a valasz.hu szervezett ma délelőtt. A vitán a mai magyar politikai közélethez, illetve a két jelölt habitusához képest sikerült is hozni ezeket az elvárásokat.

De mi lesz, ha nyerünk?

A két jelöltnek leginkább abba a kérdésbe tört bele a bicskája, hogy a Fidesz kétharmaddal szemben hogyan kormányoznák ellenzékből Budapestet. Puzsér szerint például három stratégia van, amelyből természetesen szerinte csak a sajátja működik.

Tarlós szerint a teljes együttműködése híve, amelyben Orbán dönti el, mire van szüksége Budapestnek. Így épülnek stadionok a városban.

A régi baloldal stratégiája Puzsér szerint az, hogy szabadságharcot kell folytatni a „budai várral”, azaz Orbán Viktorral szemben, pont úgy, ahogy Orbán Brüsszellel szemben visel hadat. A kritikus szerint ez a minél rosszabb, annál jobb stratégiája, amelynek lényege, hogy a Fidesszel szemben lehet mártírt játszani.

Ezekkel szemben Puzsér saját stratégiája az, hogy nem vállalna többet, mint amit végre tud hajtani a budapesti költségvetés és jogszabályok szerint. De a saját ígéretek mentén minden szinten együttműködésre és transzparenciára kell törekedni Puzsér szerint a kormánnyal folytatott tárgyalásokban.

És ha mégis ellehetetleníti az ellenzéki városvezetést a Fidesz, akkor az a kormányzatra üt majd vissza, és akkor azzal saját semmisíti meg a kormánypárt Puzsér elképzelése alapján.

Karácsony hosszan nyújtotta a választ, és valójában csak a vita végén válaszolt igazán. Szerinte az elmúlt 9 évben háborúban állt a kormány és Tarlós. Példaként a 3-as metró felújítását említette, amelyben új pótlóbuszokat se tudott vásárolni a főváros, mert nem hogy pénzt nem kaptak rá, hanem még a hitelfelvételt is megakadályozta a kormány

Budapestnek a sarkára kell állnia Karácsony szerint, de szerinte nem igaz, amit Puzsér az ő stratégiájáról állít, nem szabadságharcot kell vívni, hanem új alapokra kell helyezni a kormány és a főváros kapcsolatát. Nem elfogadható, hogy a kormány mondja meg, mi szükséges a fővárosnak. Példaként említette, hogy hiába vonták vissza az olimpiai pályázatot, mégis az abban foglalt fejlesztések lopakodnak vissza.

Emellett említette a Vár és a Liget projektet, mint Budapest három nagy beruházását, ami nem a város érdekeit tartja szem előtt, mégis elviszik a városra jutó forrásokat.
Végül Karácsony a vita vége felé hozta elő a legitimitás kérdését. Szerinte, ha egy előválasztás során kiválasztott jelölt veri meg Tarlóst, az Budapesten van olyan legitimitás, amivel a kormány nem szállhat szembe, hacsak nem akarja teljesen elveszteni Budapestet. Elmondta, az ellenzéki pártoknak 60 százalékos többsége van Budapesten, ezzel lehet nyerni, és ez több párt között oszlik meg, ezért kell előválasztás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.