2019. március 13., szerda

NEM A MAGYAR ÁLLAM ZÚZTA SZILÁNKOSRA AZ ÖTÉVES SZEKSZÁRDI KISLÁNY KOPONYÁJÁT, DE A MAGYAR ÁLLAM NEM TETT SEMMIT, HOGY EZT ELKERÜLJÜK

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.03.12.


Egy lassan 4 éves kislány apjaként borzalmas érzés volt végigolvasni a szekszárdi gyerekgyilkosságról szóló cikkeket, végignézni az arról beszámoló videókat. A különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság nem írja le azt, ahogyan az 5 éves kislányt unokabátyja megölte.

Könnyű lenne halálbüntetést kiáltani, cigányozni, vagy azt mondani egyszerűen egy gyilkosról van szó, nincs ezzel dolgunk.

Csakhogy a körülmények azt mutatják, itt az elhagyott magyar vidék problémái, a politika által 30 éve leszart magyar vidék problémái vezettek többek között a gyilkossághoz. Azért többek között, mert egy dolgot nem szabad tenni, a gyilkost felmenteni.

De a körülményekről egybehangzóan számolnak be a tudósítások. Itt egy pszichiátriai beteg, dizájnerdrogoktól függő, börtönviselt elkövető, aki egy házban, más tudósítások szerint egy közös udvarú ingatlanban lakott az áldozat családjával is.

Tizenöten három szobán.

A férfit pedig már 2017-ben részlegesen cselekvőképtelenek nyilvánították.

Ez után a leírás után is elintézhetnénk az ügyet azzal, hogy egy elmebeteg tette és nincs ezzel dolgunk. Csakhogy az a helyzet, amiben ez a gyilkosság született, megteremtődött, és a körülmények több szempontból is bemutatják azt a problémahalmazt, ami a vidék Magyarországát jellemzi, mármint azt a részét, amelyről a magyar állam, és a politikai közösség majd’ három évtizede lemondott.

Mert nem ez a gyilkos az egyetlen ember az országban, aki rá van csavarodva a dizájnerdogokra. Konkrét falvak, városok, járások, és megyék vannak fertőzve ezektől a szerektől, miközben a mindenkori magyar kormánynak nincs erre semmilyen megoldási javaslata.

Még annyi sem, mint amennyit szokott, hogy majd a rendőrség megoldja, mert ők is feltett kézzel állnak a jelenség előtt. Prevencióról, felvilágosításról, egészségügyi ellátásról, de akár csak megoldási javaslatról úgy sem esik egy szó sem, hogy évek óta mindenki tudja, ez egy súlyos probléma.

De ott van még a lakhatás kérdése, amelyben a kormány sokat tesz azért, hogy a felső középosztálybeli családok jól járjanak, de a legroszabb állapotban lévő házakban lakó, legrászorultabb családok semmilyen támogatást nem kapnak. Pedig esetünkben a hírek szerint a családon belüli konfliktus vezethetett a gyilkossághoz, de legalábbis az összezárt együttlakás biztos nem segített abban, hogy elkerüljük ezt a gyilkosságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése