2020. augusztus 1., szombat

FESZTIVÁLSTOP: MINDEN MEGDŐL?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerzők: MARNITZ ISTVÁN, TÖLGYESI GÁBOR
2020.08.01.


A Sziget Zrt. cégvezetője, Kádár Tamás szerint az eddigi kormányzati intézkedések a zeneipar részére nem jelentenek valós segítséget.

A nagy fesztiválok, koncertszervezők- és helyszínek nagy aggodalommal vették tudomásul, hogy Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette: bizonytalan ideig továbbra sem lehet 500 főnél nagyobb koncerteket tartani Magyarországon. A kancelláriaminiszter a kormányinfón arról is beszélt, hogy a kormány 5,3 milliárd forint támogatást nyújt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészszakmának, ebből 800 milliót kapnak a cigányzenészek. Kádár Tamás, a Sziget Zrt. cégvezetője legalább 90 napos, fix határidejű moratóriumot javasolt az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényekre pénteki Facebook-posztjában. Ez az első pont abból az ötből, amit még tavasszal fogalmazott meg a Magyar Fesztivál Szövetség kérésére. Ez lehetővé tenné a valamennyire tervezhető működést az élőzenés rendezvények szervezői és közreműködői számára. Két hetes vagy nyitott határidőkkel egyszerűen lehetetlen dolgozni: nem csupán a tervezés, de a „szervezett” lemondás is lehetetlen a jelenlegi helyzetben. 

Korábbi, utalványos (voucher-) rendszerre vonatkozó javaslata helyett ma már az időközben a Music Hungary által kidolgozott, szintén körülbelül 5,3 milliárd forintos keretösszegű mentőcsomagot javasol. Ez közvetlen, gyors segítséget nyújthatna a zenészek, technikusok, háttéripari dolgozók, klubok, kisebb szervezők számára. Ahhoz, hogy az iparág ne omoljon össze, és a jövőben újra minőségi rendezvényeket szervezhessen, többmilliárdos adóbevételeket generáljon, valamint tízezres nagyságrendben teremtsen munkahelyeket, százezer-számra vonzzon turistákat, az idei évben áthidaló működési segítség is szükséges. Az eddigi kormányzati intézkedések a zeneipar számára sajnos nem jelentenek valós segítséget: a munkahelyeket is csak ideig-óráig tudják megvédeni. Ezért, az elmaradó koncertek, fesztiválok szervezői és közreműködői számára a működési költségek felének állami megtérítését is javasolja. Emellett szorgalmazza a 2020-as EMMI/NKA/MTÜ és egyéb kulturális-turisztikai támogatások folyósítását, valamint a koncert- és fesztiváljegyek, illetve a fesztivál-szállások áfakulcsának 5 százalékra csökkentését is.
Minden magyar állampolgár veszít azzal, ha összeomlik az iparág. Még az is, aki adott esetben utálja, hogy hangos egy koncert, vagy csürhének tartja a vendégeiket. Ők is mind-mind pénzt vesztenek, még akkor is, ha a kulturális veszteséget nem képesek felmérni vagy elismerni –fogalmaz tegnapi posztjában Kádár Tamás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.