2020. augusztus 1., szombat

„AZ NEM KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS, HOGY A LAKOSOK VÁLASZTHATJÁK KI A STADION MELLÉ ÉPÍTETT MÁSZÓFAL KAPASZKODÓJÁNAK A SZÍNÉT”

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.07.31.



Indulatoktól sem mentes közmeghallgatást tartottak csütörtökön Ferencvárosban az épülő atlétikai stadionról és közparkról, ahol nemcsak a kormányt, de a IX. kerületi városvezetést is számon kérték a helyiek a beruházás kapcsán. Baranyi Krisztina polgármester kitart amellett, hogy erős felhatalmazást kapott, és a projekt olyan fejlesztéseket hoz Ferencvárosnak, amelyekre önerőből 10 év alatt sem tudná összegyűjteni a pénzt a kerület.

Nemrég beszámoltunk a Mércén a StadiOFF nevet viselő ferencvárosi civil csoportosulásról, amely a koronavírus okozta helyzet apropóján kampányba kezdett a IX. kerülethez tartozó Duna-partra tervezett atlétikai stadionprojekt megakadályozásáért. Június végén a StadiOFF közmeghallgatást kezdeményezett a ferencvárosi önkormányzatnál a kivitelezés előtt álló projekt részletes terveinek bemutatásért, miután úgy vélték: mind a kormány, mind Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere elmulasztotta a kerület közösségének bevonását a döntéshozatalba és a tervezésbe, amikor kompromisszumot kötött a kormánnyal, és további fejlesztéseket kért a stadionért cserébe.

A közmeghallgatást csütörtök délutánra, az idei nyár eddigi egyik legmelegebb napjára tűzték ki, ennek ellenére a Bakáts téri hivatal ülésterme javarészt megtelt az érdeklődőkkel. Az eseményen Baranyi Krisztina mellett jelen volt a beruházó Budapesti Fejlesztési Központ – a kormány idén januárban létrejött „Budapest-műhelye – vezérigazgatója, Szeneczey Balázs, Ferencz Marcel, a projekt főtervezője (emellett a Duna Arénáért és az új Néprajzi Múzeumért is „felelős” Napur Architect tervezőiroda ügyvezető-tulajdonosa), valamint Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes, a 2023-as budapesti atlétikai vébé mellett a kezdetektől kiálló gátfutó.

Szeneczey és Ferencz azért vettek részt a közmeghallgatáson, mert alapvetően náluk voltak az eddig nyilvánosan még nem közölt kiviteli tervek, így Baranyi egyedül nem tudott volna választ adni a lakók kérdéseire.

Szeneczey – aki korábban Tarlós István fejlesztési főpolgármester-helyettese is volt – azzal kezdett: kemény beszélgetések voltak közte és Baranyi közt tavaly novemberben, amikor létrejött a „stadion mellé közparkot és szakrendelőt” kompromisszum, de sikerült közös nevezőre jutniuk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.