2020. augusztus 1., szombat

MÁR A KORONAVÍRUS ELŐTT VESZÍTETTEK ÉRTÉKÜKBŐL A LAKÁSOK - ITT VANNAK A LEGFRISSEBB 2020-AS ADATOK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.31.



Idén már az első negyedévben jelentősen csökkent a községekben a lakások ára, Budapest azonban még szinten maradt. Noha az országos átlag még 1 százalék közeli nominális áremelkedést mutat, valójában reálértéken már 0,6 százalékos a visszaesés, azaz ennyit veszítettek értékükből az ingatlanok – derül ki az MNB legfrissebb lakásárindex jelentéséből. A főváros az értékvesztésben is listavezető.

Még hírből sem ismertük a koronavírust, amikor már megindult az áresés a hazai lakáspiacon, amit - mint korábban megírtuk - a járvány okozta gazdasági recesszió ilyen körülmények között talált telibe. Az OTP Jelzálogbank KSH-adatokon alapuló elemzése szerint 2019 második felében egy 22 negyedéven át tartó, Európában a harmadik leghosszabb folyamatos drágulási periódus után már árcsökkenést mutatnak a számok.

Az MNB legfrissebb elemzése pedig már a 2020 első negyedéves (ebből pedig csak 2 hét volt a már koronavírussal sújtott szakasz) lakásárait mutatja. Budapesten például átlagosan maradtak a 2019 év végi árak, igaz, ezek már tavaly a negyedik negyedévben 1,3 százalékkal csökkentek. Vagyis március végén nominálisan 1,3 százalékkal olcsóbbak voltak a lakások a fővárosban, mint szeptember végén. (Az MNB hangsúlyozza, hogy módszertana eltér a KSH-étól, így a lakásárindexekben emiatt eltérések lehetnek.) Ugyanakkor, ha az éves árváltozást nézzük, akkor 2019 első negyedévéhez képest még 8,3 százalékos a budapesti lakások drágulása, ami azonban drasztikus csökkenés az előző negyedévekben mért 15, 21 illetve 25 százalékos éves dráguláshoz képest...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.