2017. szeptember 12., kedd

A KORMÁNY AKADÁLYOZZA AZ UNIÓS VIZSGÁLATOT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.09.12.


A NER működési logikája egyszerű: ha kritika ér vagy kritikát vársz, soha ne reagálj rájuk, egyszerűen csak rántsd le a kritikus személyét a sárba.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő Facebook bejegyzése:

Olyan még nem nagyon volt, hogy egy tagállami kormány megakadályozzon egy uniós szervet a feladatának ellátásában. Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának (CONT) látogatása kapcsán most egyre inkább ez a helyzet. A CONT és a delegáció tagjaként eddig az egyre nagyobb hullámokat verő ügyben igyekeztem visszafogott maradni, mivel elsődleges célnak nem a sajtóbotrányt tartom, hanem azt, hogy a CONT-delegáció objektíven el tudja végezni a munkáját: meg tudja vizsgálni a kiválasztott EU-finanszírozott projekteket, és megfelelő képet kapjon az uniós források magyarországi felhasználásáról.

A magyar kormány azonban sajátos stratégiai döntést hozott. Választhatta volna azt, hogy együttműködik a bizottsággal és a látogatás során bebizonyítja, hogy minden rendben van az uniós pénzek hazai elköltése körül. Ehelyett Lázár János és vele a kormány egy visszataszító, lejárató és személyeskedő kampányba kezdett a velük az EP-ben egyébként egy frakcióban ülő német bizottsági elnök, Inge Graessle ellen. Nos, ez Graessle asszonynak esetleg újdonság, de mi már rég megszokhattuk. A NER működési logikája ugyanis egyszerű: ha kritika ér vagy kritikát vársz, soha ne reagálj rájuk, egyszerűen csak rántsd le a kritikus személyét a sárba. Egyel azonban most ezen is túlléptek: jelen állás szerint ugyanis az a döntés született, hogy egyszerűen nem működnek együtt az Európai Parlamenttel és annak delegációjával, és megakadályoznak minket abban, hogy elvégezzük a munkánkat.

Majdnem egy éve megszületett a döntés a látogatásról. Még a nyári szünet előtt összeállt a végleges program, amelyben kiegyensúlyozottan szerepelnek a magyar kormány (Vigadó, Zeneakadémia), a CONT bizottság titkársága (felcsúti kisvasút, 4-es metró) és az általam (Budapest Szíve program) javasolt projektek. Majdnem két hónapja elmentek a megkeresések a kormányzati és hivatali szereplőkhöz, akikkel találkozni szeretnénk. Hat nap múlva érkezik a delegáció Budapestre. Ehhez képest sem a magyar kormány képviselői (államtitkári szinten), sem Polt Péter Legfőbb Ügyész, sem egy sor más állami szereplő, a felkeresni kívánt projektek gazdái közül pedig többek közt a felcsúti kisvasút gazdái a mai napig nem voltak képesek egy emailt visszaküldeni, amiben reagálnak a megkeresésre. Nem tudjuk, fogunk-e tudni találkozni velük, mert két hónap alatt egy emailt nem voltak képesek kiszorítani magukból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.