2017. szeptember 12., kedd

JÁTÉK A HATALOMMAL!

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.09.12.


...A kormányfő kijelentése szerint minden megtörténhet és egyre inkább meg is történik. Hangsúlyozni kell, hogy ez a helyzet nem a rendszerváltásra megy vissza. Továbbá kijelenthető az is, hogy a kialakított posztállami hatalmi pozíció nem Fidesz-specifikus. A mai dolgok előképe megjelent már az előző kormányoknál, és nincs garancia arra, hogy az ellenzék hatalomra kerülve nem folytatná ezt az uralmi gyakorlatot.

A NER kereteit kitöltő pártnemzet lényege, kovásza, ereje és gyengéje a pénz, a zsákmányszerzés rendszerszintű mechanizmusa.

Ismert fogalmakkal szólva egy felülről vezérelt eredeti tőkefelhalmozási folyamatról van szó. A legnagyobb lenyúlások értelemszerűen a Vezér és udvartartása körében fordulnak elő.

Hasonló zsákmányszerzés folyik a helyi politika szintjén is, csak a helyi média (még kevésbé a rendőrség és az ügyészség) nem képes feltárni a teljes szisztémát.

Az ellenzék akkor tudná a folyamatot bizonyos mértékig kontrollálni és modulálni, ha legfőbb iránytűnek a pénzek követését tekintené, amennyiben tényleg távol áll a zsákmányt elosztó tényezőktől. Elvi megközelítésben az a fő társadalmi probléma, hogy a közpolitika fókuszából teljesen kicsúszik a közjó szolgálata.

A hatalom a brüsszeli pénzek és a hazai adófizetőktől beszedett sarcok elosztását tekinti alapvető tevékenységének.

Ehhez kérnek felhatalmazást a választóktól, akiknek erről persze nem beszél(het)nek. A társadalom ellátó intézményrendszerét (oktatás, egészségügy, társadalombiztosítás, szociális ellátás) leépítik, mert azok pénzfogyasztók, miáltal növelik a hatalmi struktúrák fenntartásához (párt, média, biztonsági erők) és a magánvagyonok gyarapításához szükséges forrásokat. Nyilvánvaló, hogy ettől a rendszertől idegen a piacgazdaság és a jogállam minden lényeges eleme. A dolgok már odáig fajultak, hogy alig fordítanak figyelmet a zsákmányszerzés és elosztás,

a nyers hatalmi érdekek eltakarására, elrejtésére. A gőg legyőzte a szégyenérzetet.
Nyilvánosság és sajtószabadság, legalább ezzel a két fogalommal kellene tisztában lenni azoknak, akik demokratikus megoldásokat keresnek. A média állapota ebből a szempontból szomorú.

A közvélemény fő vonulatait illetően pedig tragikus, hogy sokan úgy érzik, jobb, ha nem tudnak a dolgok állásáról. Hogyan lehetséges, hogy Paks II. néhány ember titka marad? Hogyan lehetséges, hogy Matolcsy főbankár félretol 260 milliárd közpénzt, állítólag képzésre?

A magyar választópolgár nem ideges, ha a pénzét lenyúlják, jó Tiborc módjára megelégszik azzal, ha leüthet egy galamb fiat, neki is csurran-cseppen. Az egész államszervezet, mint gigantikus pénzmosoda működik. Az Orbán kormány alig titkolt törekvése, hogy helyzetbe hozza kegyenceit, visszaszorítsa az általa nem kedvelt oligarchákat és módszeresen új uralkodó elitet szervezzen maga köré. A hatalmi reprezentáció, mint a „nemzeti tőke” képviselőit mutatja be ezt kört. Ismert banki elemző Budapest olimpiai kandidálásáról szólva találó kijelentést tett erről az új arisztokráciáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.