2017. szeptember 12., kedd

FELCSÚTI MATINÉ

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Kerékgyártó István
2017.09.11.


Mit tesz az ember, ha azzal látogat haza a Japánban élő barátja, hogy szeretné megnézni a Pancho arénát s mellette a parasztházat? Igent mond.

Gyerekkori barátomtól, aki harminc éve Japánban él, kérdem, mert nemrég hazalátogatott egy konferenciára:

Na, mi érdekel? Hova vigyelek?

Felcsútra, feleli gondolkodás nélkül, a Pancho arénába, mellette a parasztházzal, teszi hozzá.

Nézem az arcát, komolyan gondolja-e, de folytatja: olvasom a magyar netes sajtót, mindent el tudok képzelni, de ezt nem, ezt látni akarom, mutat két ujjával a szemére, ilyen a világon nincs, ez az igazi hungarikum.

Rendben, még én sem jártam ott, egyezek bele.

Vasárnap délelőtt indulunk, alig fél óra az út.

Végighajtunk a falun, takaros, aztán visszafordulunk a stadionhoz és a labdarúgó akadémiához. Belépünk az akadémia előterébe vezető nyitott kapun, bent három középkorú pár ácsorog, bólintunk, ők is bólintanak, várakoznak, csatlakozunk hozzájuk, anélkül, hogy tudnánk, mire várunk.

Hamarosan érkezik egy húsz-harmincfős csapat, mondják, eddig rossz kapunál álltak, és jó, hogy megvártuk őket. Előkerül egy harmincas férfi, az akadémia nevében köszönt bennünket, örül, hogy eljöttünk, hogy megnézzük a stadion különleges és exkluzív helyiségeit a díszpáholytól az öltözőig, a sajtótájékoztató-teremtől az elnökségi tárgyalóig, hogy

megcsodáljuk Puskás Ferenc érmeit, a Real Madridban viselt mezét, Feri bácsi szobrát,

hogy megnézzük, hol laknak az akadémisták, és betérünk a futballközpont kétszáz éves kápolnájába. És mindez csupán ezer forint, diákoknak és nyugdíjasoknak ötszáz.

Mázli, súgja a barátom. És igaza van, fogalmunk se volt, hogy pont egy profi vezetésre érkezünk; a kalauzunkról látszik, hogy érti a dolgát. Már nyúlok is a pénztárcám után.

Indul az egyórás túra, a férfi magyaráz, adomázik, mi, látogatók, isszuk a szavait, miközben a többieket figyeljük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.