2017. szeptember 12., kedd

BÚTOROKAT, KÖNYVEKET ÉS EGY OROSZ KÖZPONTOT IS KAPOTT A DEBRECENI EGYETEM PUTYIN ALAPÍTVÁNYÁTÓL

24.HU
Szerző: Mázsár Tamás, Pető Péter
2017.09.12.


Az oroszok nem a Debreceni Egyetem (DE) küszöbén vannak, hanem már bőven az intézmény falain belül

– derül ki az intézmény közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából.

A kezdet

A Debreceni Egyetem vezetése Vlagyimir Putyinnak díszpolgári címet szavazott meg. Az orosz elnök még nem tudta átvenni a kitüntetést, ezért jövő év elején visszajön érte. Azóta a hvg.hu kiderítette azt is, hogy sürgős volt Putyinnak odaadni a címet. A kitüntetés miatt sokan felháborodtak, a Debreceni Egyetem Facebook-oldalán az intézményt elkezdték alacsonyra értékelni. Egy idő után az értékelési lehetőségnek végett vetettek. Az egyetem több tanszéke elhatárolódott az egyetemi szenátus döntésétől, Vajda Mihály pedig lemondott professzor emeritusi címéről.

A Debreceni Egyetemtől azt kérdeztük, hogy a 2010 óta eltelt időszakban kaptak-e bármilyen (pénzügyi vagy más típusú) támogatást az orosz államtól, orosz állami egyetemtől vagy az orosz állam tulajdonában álló cégtől, ha igen, melyiktől, mennyit, mit.

Tájékoztatást kértünk arról is, hogy van-e jelenleg bármilyen formális, akár oktatási, akár fejlesztési együttműködés az orosz állam, orosz állami egyetem vagy az orosz állam tulajdonában álló cég között, ha igen, mit tartalmaznak a vonatkozó megállapodások.
Egy elképzelt közösség, egy orosz világ

Az korábban is tudott volt, hogy a Debreceni Egyetem együttműködik a Russzkij Mir (jelentése: orosz világ) Alapítvánnyal, a 24.hu most megkapta a vonatkozó megállapodásokat.

A szerződések tartalma különösen érdekes, ha megjegyezzük, hogy 2007 júniusában Vlagyimir Putyin elnök írta alá a Russkij Mir Alapítvány létrehozásáról szóló rendeletet, melynek célja „az orosz nyelv népszerűsítése, valamint az orosz nyelvű oktatási programok támogatása külföldön”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.