2019. november 4., hétfő

AKI ORBÁNT CSERBENHAGYJA, ARRA LŐ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.11.04.


A Fidesz uralma alatt kialakult új magyar feudalizmusról, oligarchákról, uniós pénzekből gyarapodó, korrupt politikai elitről közölt hosszú magyar nyelvű riportot a New York Times, amely Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkárt is megszólította. Kemény szóváltás után váltak el útjaik Orbánnal. Putyin budapesti látogatása is még mindig téma a nemzetközi sajtóban.

A lerobbant magyar egészségügyet a luxus stadionokkal összehasonlító cikknél is részletesebb elemzést közölt magyar nyelven a New York Times Csákváron keltezett, többszerzős oknyomozó írásában a mezőgazdaságnak juttatott uniós pénzekből meghízott magyar oligarchákról, a politika kegyeltjeiről, a földbárókról.

A kialakult új rendszert a feudalizmus modern változataként mutatja be. Persze nem csak nálunk, például cseheknél is hasonló a helyzet, Andrej Babis cseh miniszterelnök az európai agrártámogatások legnagyobb haszonélvezője hazájában. Zömében épp azokban az országokban alakult ki a korrupció, amelyek az Európai Uniót belülről fenyegetik, vezetői pedig populisták.

A rendszert rendszabályozni kellene, mert Brüsszelben általában nem is tudják, mire költik a kiutalt összegeket az adott országban. Azonban attól tartva, hogy ez igencsak megosztaná az uniót, egyelőre halogatják az agrárszubvenciós reformot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szűkebb hazájába, Fejér megyébe is sűrűn vándorolnak a pénzek, s a New York Times oknyomozói szerint a kormányfő az európai támogatást kegyúri rendszer fenntartására fordítja, amelynek segítségével gazdag embert csinál barátaiból és családtagjaiból, védi politikai érdekeit és megbünteti riválisait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.