2019. november 4., hétfő

AZ OSZTÁLHARC ÉLESEDIK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.10.31.


„Kiderült, sajátosan értelmezték a hároméves bérmegállapodást a Vas­útegészségügyi Nonprofit Kft.-nél, s ennek megfelelően módosították mintegy 900 alkalmazottjuk munkaszerződését. A cégnél úgy vélik, mivel a 2017–2019-re kötött megállapodás ez év végén lejár, a bérek visszaállnak a korábbi alaphelyzetbe. A Vasutasok Szakszervezete sze­rint ez nemcsak furcsa, hanem aggályos megoldás is, ezért a miniszté­riumtól kérnek értelmezési megerősítést” – írja a 24.hu, némiképp ta­lán homályosan, evvel együtt 
a tényállás átlátható.

A dolgozók annyit fognak keresni 2020-ban, amennyit 2016-ban kerestek, vagyis jó lesz nekik. Ellentétben azokkal a koroso­dó humán egyedekkel, akiknek a mostani jövedelme nem a 2016-os, hanem az 1976‑os színvonalat múlja alul, persze vásárlóértékre át­számítva, és nem is kicsivel, hanem sokkal. Igen sokkal. Ők persze örülnek ennek, hiszen van jövedelmük, tehát Isten tenyerén ülő, fortu­nátus emberek, még az ökrük is leborjadzik, más kérdés, hogy az el­pusz­tít­ha­tatlan op­timizmusnak ezt fokát nem ingyen adják. Sok munka van mögötte, és számtalan érdekes tapasztalat, ám e tárgyban a leg­több élemedett ko­rú honfitársunknak megvan a saját története. Egyik jobb, mint a má­sik.

Vagyis a cég az alkalmazottak fizetését visszametszi, mint jó kertész a gyümölcsfát. Elsősorban is azért, mert nem tehet mást, lévén koldusszegény. Legnagyobb (több mint nyolcvanszázalékos) tulajdo­no­sa a magyar állam, annak pedig egy vasa sincs. Honnan is le­hetne, amikor csak a Pénzügyminisztériumnak a Várba való költözése ötven­mil­li­árd­ba kerül, lopja az állam a pénzt? Nem lopja. Tőle lopják.

Ez tehát az egyik oka annak, hogy a Vasútegészségügyi Nonpro­fit Közhasznú Kft. a dolgozók fizetését váratlanul megkurtítja. A másik ok az, hogy megte­heti. Egy amerikai, brit vagy horvát munkáltató nem tehetné meg, ha mégis próbálkozna, nagyon megszívná. Persze a ma­gyar munkavállalót se kell féltenünk, a kft. alkalmazottai anyáznak (per­sze ele­gánsan, kifinomultan, választékosan és szűk kör­ben, ahogy az a jól ne­velt, keresztény dolgozótól elvárható), de hát ez így van rendjén. Más a helyzet a szakszervezetekkel, hiszen azok az osztály­harc frontján vi­tézkedvén még a szélsőséges megfogalmazások­tól se riadhatnak vissza.

Ez nemcsak furcsa, hanem aggályos megoldás is”, szögezi le kí­méletlen nyíltsággal a Vasutasok Szakszervezete, emlékezetünkben pedig felködlik egy sok évvel ezelőtti tévériport. Az elkövető hetven­nyolc késszúrással ölte meg az áldozatát, a megkérdezett jogász pedig akként vélekedett, hogy ez a cselekmény nemcsak brutális, hanem er­kölcsi aggályokat is felvet. A Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. döntése szintén aggályosnak minősült, mi pedig biztosak vagyunk abban, hogy a magáról megfeledkezett munkáltató ezek után köpni-nyelni se tud.

Optimizmusunkat tovább fokozza az a körülmény, hogy a szak­szervezet a jelen kaotikus helyzetben a minisztériumtól kér „értelme­zési megerősítést” (bármi legyen is az), hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériumának ismeretes mód mindenre van jobb ötlete. Kétség nem fér hozzá, hogy az itt tárgyalt konfrontációt illetően is mélyen szántó őstörténeti, nyelvészeti, asztrológiai stb. megállapításokkal áll majd elő, továbbá felhívja a figyelmet most induló Országos Görpark Prog­ramjára, vagyis mindent megtesz annak érdekében, hogy a búsuló vasútegészségügyiek orcáján mégis földerengjen egy halvány mosoly...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.