2019. november 4., hétfő

NÉMET KÜLÜGYMINISZTER A MAGYAR EU-KÖLTÉSEKRŐL: ÉN NEM ÍGY ÉRTETTEM A KANCELLÁR ASSZONY

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON
2019.11.04.


A magyar kormány jelöltje felkészült biztosa lesz az EU-bővítésnek és szomszédságpolitikának – nyilatkozta a hvg.hu-nak hétfői budapesti látogatása előtt Heiko Maas német külügyminiszter. A szociáldemokrata politikus hisz abban, hogy lesz még összeurópai megoldása a menekültkérdésnek, és a magyarok kapcsán nem a gulyás vagy a termálfürdő számára a fontos. Kérdéseinket írásban tettük fel a miniszternek.

Hvg.hu: A nagyobbik német kormánypárt, a CDU frakcióvezető-helyettese a török katonai offenzívát elítélő uniós határozat magyar megvétózása kapcsán azt mondta, aki nem tud csapatban játszani, az hagyja el az Európai Uniót. Ez a német szövetségi kormány hivatalos álláspontja? Ön milyen tanulságot vont le a magyar kormány vétójából?

Heiko Maas: A végén Magyarország megszavazta az összes EU-határozatot. És abban is hiszek, hogy a magyar lakosság túlnyomó része egy erős és cselekvőképes Európai Unió része szeretne lenni. Nem kell mindig egy véleményen lennünk, de ha az a célunk, hogy az EU-nak szerepe legyen a globális kérdések rendezésében, szükségünk van egy minimális kompromisszumkészségre és a konstruktív megoldásokat kereső akaratra. A 2020-as soros EU-elnökségünk alatt is azért fogunk dolgozni, hogy az EU a szomszédságában és globális szinten is jobban tudja alakítani a folyamatokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.