2019. november 4., hétfő

ELSZÁLLTAK A LAKÁSÁRAK: A HŐS UTCÁBAN 100 EZER, A DOROTTYA UTCÁBAN 1,6 MILLIÓ FORINT EGY NÉGYZETMÉTER

MÉRCE
DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.11.04.


Több mint 120 lakást értékesítettek tavaly Budapesten olyan utcákban, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot – írja a Magyar Nemzet a KSH statisztikái alapján. Óriásiak a különbségek aszerint, hogy hol vásárolna az ember lakást magának.

Az V. kerületben 850 ezer forint fölött volt 2018-ban egy négyzetméter átlagára, míg a Hős utcában mindössze 100 ezer forint volt ez az összeg.

Budapesten összességében 19 olyan közterület van, ahol átlagosan 1 millió forint a négyzetméterár: ezek közül 15 található a Belvárosban, 2-2 pedig az I. és a II. kerületben.

A legtöbbet a belvárosi Dorottya utcában kellett fizetni, ahol átlagosan 1,6 millió forintba került 1 négyzetméter.

Hogy mennyire durván emelkednek az árak, azt talán jól példázza az is, hogy míg tavaly már 19 közterület átlagárai lépték át az egymilliós négyzetméterárat, addig 2017-ben mindössze 9 közterület volt ezen az árszinten, vagyis több mint a duplájára nőtt a területek száma. És míg 2017-ben mindössze néhány tucatnyi ilyen adásvételt bonyolítottak le, addig tavaly már 120-at.

A Belvárosban az átlagos négyzetméterár egy év alatt 21 százalékkal nőtt.

És mindeközben a külső kerületekben töredéke ennek az átlagos négyzetméterár. A X. kerületi Hős utcában a legalacsonyabb: ott alig valamivel több mint 100 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Szintén jól érzékelteti a különbségeket, hogy a VIII. kerület dzsentrifikálódó részén, a Corvin sétányos átlagosan 915 ezer forintot fizettek tavaly a lakások négyzetméteréért, addig például ugyanennek a kerületnek egy másik részén, a Benyovszky Móric utcában csupán 270 ezret.

Ha a teljes képet nézzük: tavaly Budapest négyzetméter-átlagára meghaladta a félmillió forintot, a 31 849 fővárosi adásvétel alapján egész pontosan 512 ezer forintot tett ki.

Ezzel párhuzamosan viszont csökkent az adásvételek száma: 2018-ban kevesebb mint 32 ezer lakás cserélt gazdát, míg 2017-ben több mint 33 ezer...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.