2019. október 30., szerda

BÁRKIBŐL LEHET HAJLÉKTALAN, DE VISSZAKAPASZKODNI A NORMÁLIS ÉLETBE CSAK KEVESEKNEK SIKERÜL

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM BLOG
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.10.29.


Huszonhárom hajléktalan élettörténetét foglalta könyvbe Kovács Vera. A mű jelenleg Magyarországon egyedi és hiánypótló: egy olyan országban, ahol a hajléktalanságot büntetik, nyíltan kimondja, hogy nem mindig az emberen múlik az, hogy az utcára kerül-e.

Az Utak az erdőbe című szociográfia budapesti hajléktalan emberek életútját írja le mélyinterjúk alapján. A történetek mesélői és főszereplői az utcán élnek, vagy ott éltek huzamosabb ideig. Ez közös bennük, de minden egyéb különböző: ahány ember, annyiféle sors.

Kovács Vera: Utak az erdőben 
Noran Libro Kft., 2019. 301 oldal, 3490 Ft

A címnek hármas jelentése van. Utak, amelyeken az erdőben élő emberek járnak: munkába mennek, vízért bandukolnak, fát keresnek a fűtéshez. Utak, amelyeken odakerültek: döntések és emberek, amik és akik az életutakat szegélyezték. És végül utak, amelyek kivezetnek az erdőből szociális munkásokkal és kemény munkával karöltve.

A kötetben gyakran van szó az Utcáról Lakásba! Egyesületről, aminek tagjai a fővárosi önkormányzatokkal és magánszemélyekkel együttműködve kiutakat keresnek az erdőkből: önkormányzati vagy üres lakásokat adnak pályázati alapon azoknak, akik valóban tisztán tartják a környezetüket, és akiknek másképp valószínűleg nem lenne esélyük arra, hogy a közeljövőbenfedél legyen a fejük felett.

A legmegrázóbb a könyv olvasása közben az a visszatérő elem, hogy ez akárkivel megtörténhet...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.