2019. október 30., szerda

AZ IGAZI VESZÉLY A HORVÁTH CSABA-FÉLE SZOCI TEMPÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.28.


2010 után is megdöbbentő volt, hogy a katasztrofális választási vereség, a fülkeforradalom, a NER bejelentése, az Alkotmány önkényes eltörlése a legkisebb önvizsgálatra, pályamódosításra nem késztette az MSZP politikusait. A legkisebb mértékben sem gondolták úgy, hogy magukba kellene szállniuk, valamit változtatniuk kellene, s ha erre nem képesek, esetleg vissza kellene vonulni. Nem szennyezni tovább a közéletet. De az elmúlt kilenc év katasztrófája sem volt elég, hogy az MSZP-s mutyis gondolkodással szakítsanak. Nem fogják fel, mi a tét, és mit kockáztatnak.

2010 óta a mostani önkormányzati választás az első reménysugár, hogy Orbán diktatúráját legalább fékezni lehessen. Azok az ellenzéki képviselők, polgármesterek, akik a választók Orbánnal szembeni undorának köszönhetően pozícióba kerültek, nem viselkedhetnek úgy, mint a Fidesz és a 2010 előtti MSZP (ami majdnem ugyanaz). Alternatívát kell mutatniuk, be kell bizonyítaniuk, hogy nem gengszterváltás történt csupán, hanem a Fidesznek van alternatívája. Lehet jogállami módon, a korrupciót kizárva, tisztán és becsületesen dolgozni és élni.

Az MSZP nem képes megszabadulni a régi törtető kádereitől, a reflexeitől, hogy amint pozícióba kerülnek, azonnal megkezdődik a helyezkedés, a pozíciók osztogatása, a pénzek lerablása. A földcsuszamlást ez okozta 2010-ben. Kilenc év kellett hozzá, hogy az emberek nagyjából elfelejtsék, és megelégeljék némileg Orbán illiberális rendszerét, a központilag irányított rablást. Újra esélyt adtak egyeseknek, akik ezt arra akarják felhasználni, hogy ott folytassák, ahol abbahagyták. A bűzös, belterjes szoci mutyi világot.

Horváth Csaba első lépésként máris meg akarta teremteni a korrupció kereteit, fideszes módszerrel lehetővé tegye az átláthatatlan döntések sorozatát, amelyeket a képviselőtestület háta mögött hozhat meg. Arra tett javaslatot, hogy maga hozhasson döntést a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti. Az új polgármester megkerülhetné azokat az átláthatósági és nyilvánossági garanciákat, amelyek a képviselőtestület működéséhez kapcsolódnak – írta meg az Átlátszó. Törvényesíteni akarta a törvénytelenséget, akár a Fidesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.