2019. október 30., szerda

BÉREMELÉS? DEHOGY, INKÁBB OLCSÓ MUNKAERŐ KELETRŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.30.


Lengyelország, Románia és Magyarország kormánya is tárt karokkal – noha bármiféle csinnadratta nélkül – várja a keletről érkező vendégmunkásokat. Mindhárom gazdaság küszködik ugyanis az országot elhagyó fiatalok hiányával, akik a jobb fizetés és a nyugati felfogás érdekében hátrahagyták hazájukat, hogy több ezer kilométerre kezdjenek új életet. Lengyelországból közel 2 millióan vándoroltak többek között az Egyesült Királyságba és Németországba, míg a hazai számok a pár százezres nagyságrendben mozognak. A kormány felmérése szerint legalábbis, noha ezeket a számokat nem érdemes biztosra venni, hiszen a valóságban senki nem tudja a külföldre menekültek pontos számát.

Lengyelország ezt a 2 millió emigránst 2 millió ukrajnából, valamint újabban mongóliából és nepálból is érkező vendégmunkással próbálja meg helyettesíteni. Lengyelország menekültet szinte egyet sem fogad be, miközben 3-6 hónapra szóló munkalehetőségekkel csábítja oda a keletről érkező, nem muszlim vallású vendégmunkásokat. Ezt persze ott sem verik túlzottan nagy dobra, hiszen nem férne bele a bevándorlásellenes, nacionalista propagandába, de mint ahogy azt a legutóbbi választások mutatják – újra, kétharmados többséggel megválasztották a PiS-t – ez nem érdekli a közvéleményt. Nem érdekli az, hogy a kormánypárt a saját szavazói arcába hazudik nap-nap után, hiszen a gazdaság a magyarhoz hasonlóan szárnyal.

Vélhetően ameddig ez így folytatódik, addig nagyobb ellenállásba nem fog beleszaladni sem Orbán, sem pedig Kaczynski. Az oka ennek, hogy ez a téma újra felmerült nem más, mint a HVG által észrevett Channel News Asia cikk, mely a francia AFP hírügynökségre alapozva jelentette meg írását, a Magyarországra és Romániába érkező több tízezer vendégmunkásról. A gazdaság olyan ütemben növekszik idehaza és Romániában is egyaránt, hogy egyszerűen a kormányok úgy érzik, valahonnan munkaerőt kell szerezniük, ha nem akarják azt, hogy lelassuljon a növekedés. Azt persze a cégek valamiért nem veszik figyelembe, hogy megemelt bérekkel talán lehetne hazai munkaerőt is találni – esetleg lenne olyan, aki hazatér -, nem, inkább a bérek alacsonyan tartása mellett hozatnak ukrán, kínai, vagy épp vietnámi vendégmunkásokat, akik elvállalják a munkát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.