2019. október 30., szerda

PUTYIN BUDAPESTRE JÖN, MIKÖZBEN HAZÁJÁBAN BRUTÁLIS POLITIKAI RETORZIÓ ZAJLIK A REZSIMJÉVEL SZEMBEN FELLÉPŐK ELLEN


MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2019.10.30.


Vlagyimir Putyin orosz elnök ma Budapestre érkezik. Azzal együtt, hogy egy hét múlva Recep Tayyip Erdoğan török elnök is fővárosunkba látogat, különösen feltűnő, hogy az Orbán-kormány milyen előszeretettel barátkozik olyan vezetőkkel, akik a politikai elnyomás számos eszközét alkalmazzák saját országaikban, de azokon kívül is.

Erdoğanhoz képest viszont Putyin annyiban különleges, hogy az orosz elnök, ahogy a 24.hu fogalmazott kedden, ezen a ponton „mintha hazajárna Orbánhoz”. A cikk rámutat, hogy Putyin és Orbán 2010 óta évente legalább egyszer, de van, hogy többször is találkoznak. Ez az ukrajnai háború kirobbanása óta még feltűnőbbé vált, mivel azóta Putyin jóval ritkábban találkozik a többi uniós tagállam vezetőivel. Ennek következtében az elnök 2014 óta többször járt Budapesten, mint a többi európai fővárosban összesen.

Putyin látogatása kapcsán érdemes feleleveníteni, hogy mi zajlott Oroszországban az elmúlt hónapokban és jelenleg is.

Szeptember nyolcadikán helyhatósági választásokat tartottak több helyen az országban, például Moszkvában és Szentpéterváron is. A választást megelőzően a moszkvai választási bizottság különböző mondvacsinált indokokkal elutasította több tucat független képviselő-jelölt regisztrációját, aminek következtében nem indulhattak a választáson.

A döntés beindított egy többhónapos tüntetéssorozatot, aminek során a rendőrség és különböző különleges rendőri és katonai alakulatok évek óta nem látott brutalitásssal léptek fel a békés tüntetőkkel szemben Moszkvában és Szentpéterváron egyaránt. A tüntetéseken a letartóztatottak száma összesen meghaladta a 2500 főt. A letartóztatottak többségére csak pénzbírságot róttak ki, de néhány, látszólag véletlenszerűen kiválasztott tüntetőre sokkal súlyosabb sors várt.

Július és szeptember között összesen 17 embert tartóztattak le tömeges zavargások szításáért vagy azokban való részvételért, illetve hivatalos személy elleni erőszakért. Októberben újabb négy embert tartóztattak le hasonló vádak alapján.

A szeptemberi választások előtt egy ideig úgy tűnt, a kezdeti vádakhoz és belengetett börtönbüntetésekhez képest végül a gyakorlatban enyhébben fogják a hatóságok kezelni a „moszkvai ügy” vádlottjait. A választások után azonban egyértelművé vált: a hatóságok mégsem terveznek kesztyűs kézzel bánni a tüntetőkkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.