2019. október 30., szerda

BUDAPEST, A KREML HÍDFŐÁLLÁSA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.10.30.


Orbán állandóan összeütközésbe kerül nyugati partnereivel a jogállamiság ügyében. Magyar-orosz közös törekvés Ukrajna megkerülése. Ha von der Leyen nem lép, megteszi az Európai Parlament. Nemzetközi lapszemle.

Magyarország arra készül, hogy újabb kilenc évre kinevezi az eddigi legfőbb ügyészt, ugyanakkor pedig elmozdítja az igazságszolgáltatás eddigi irányítóját – írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség, amelynek az anyagait szerte a világon használja a média. Ezek a lépések – folytatódik a beszámoló – a bírálók szerint arra világítanak rá, hogy vegyes a kép, amikor azt nézzük, mennyire volt sikeres Orbán Viktor miniszterelnök az igazságszolgáltatási ágazatnak – a magyar társadalom továbbra is egyik legfüggetlenebb testületének – a befolyásolásában. A konzervatív populista Orbán, miközben állandóan összeütközésbe kerül a nyugati partnerekkel a jogállamiságot illetően, a magyar élet legtöbb területét szilárdan kézben tartja. Visszautasítja azokat az állításokat, hogy lebontotta a fékeket és ellensúlyokat, és azzal érvel, hogy a demokratikus választásokon megszerzett erős mandátum felhatalmazza a Fideszt a törvények megváltoztatására.
A bírák ellenállnak

Míg az ügyészségi szervezeti rendszer az Orbánhoz hűséges Polt Péter legfőbb ügyész közvetlen ellenőrzése alatt áll, a bírák országos szervezete ellenáll Orbánnak, és elkeseredett vitákba bonyolódik az olyan adminisztratív próbálkozások miatt, amelyek kinevezésekkel vagy pénzügyi nyomásgyakorlással a megtörésüket célozzák – olvasható a Reuters helyzetleírásában. A tudósítás ehhez hozzáteszi: az Európai Unió 2019-ben azt állította, hogy Magyarország nem lép fel határozottan a magas szinten jelentkező korrupcióval szemben, és hogy továbbra is aggodalomra ad okot az ügyészi szervezet működési hatékonysága. Polt Péter ezt az állítást alaptalannak nevezte.
A Kreml hídfőállása

Az AP amerikai hírügynökség Vlagyimir Putyin mai magyarországi vizitjéről közöl előzetes cikket, amelyet átvett egyebek közt a New York Times. Az elemzés azt emeli ki, hogy az orosz elnök abban az országban tesz látogatást, amely a Kreml számára a legerősebb hídfőállás az Európai Unión és a NATO-n belül, vagyis abban a két csoportosulásban, amely általában kelletlenül tekint Oroszországra.

Az orosz államfő tárgyaló partnere, Orbán Viktor éppúgy megveti a liberális demokráciát, mint Putyin. Hevesen ellenzi a bevándorlást, és szögesdrótkerítést emel, hogy távol tartsa nemzetétől a migránsokat. Korlátozza a médiaszabadságot. A magyar kormányfő vádló szavakkal illeti Soros Györgyöt, akire Putyin is ellenszenvvel tekint.

Megkerülni Ukrajnát

A magyar-orosz viszonynak – folytatódik az AP áttekintése – erősek a gazdasági alapjai is, különösen a földgáz miatt. Magyarország régóta Oroszországtól szerzi be a legtöbb gázt, és ez a függése valószínűleg csak növekedni fog, amikor a Gazprom orosz állami gázmonopólium befejezi annak a csőnek az építését, amely a Fekete-tenger alatt Törökországba vezet, és amelynek egyik leágazása a tervek szerint Magyarországra is juttat majd gázt. Az orosz gáz jelenleg a Ukrajnán keresztül áthaladó vezetéken érkezik. Az erről szóló, Ukrajnával kötött szerződés az év végén lejár, és nem világos, hogy sikeresek lesznek-e a megújításra irányuló tárgyalások. A 2009-es orosz-ukrán gázvita súlyos gázhiányhoz vezetett az EU-országokban a leghidegebb télben – emlékeztet az AP. Az elemzés szerint mind Orbán, mind Putyin számára vonzó lenne politikai értelemben, ha a Magyarországnak szánt orosz gáz megkerülné Ukrajnát, és ez megfosztaná Kijevet a tranzitdíjtól. Az orosz és a magyar vezető egyaránt gyanakvással figyeli Ukrajnát, és a hírek szerint sikerült abba az irányba befolyásolnia Donald Trump amerikai elnököt, hogy rossz véleménnyel legyen Ukrajnáról. Az AP Magyarország és Ukrajna vitáját arra vezeti vissza, hogy Kijev nem engedi meg a kettős állampolgárságot a magyar kisebbség tagjainak. Kitér a cikk arra, hogy Oroszország az egyetlen magyarországi atomerőmű korszerűsítéséről szóló szerződéssel szintén befolyást gyakorol Magyarországra. A szerződés alapján a projektet nagyrészt orosz hitelből finanszírozzák. Magyarország – állapítja meg az amerikai hírügynökség – az Európai Unión belül az egyik legerősebb hangon szólalt fel azért, hogy enyhítsék azokat a szankciókat, amelyeket az EU a Krím félsziget orosz bekebelezése és a kelet-ukrajnai elszakadáspárti lázadók támogatása miatt rendelt el Oroszországgal szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.