2021. november 4., csütörtök

KÍSÉRLETEZTEK ÉS GONDOLKOZTAK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2021.10.29.


Hét év nyomozgatás után vádemelés történt az Öveges-program ügyében, adja hírül Hadházy a saját Facebook-oldalán. Hét esztendő ily esetben csakugyan soknak tűnhet, már amennyiben a kákán is csomót keresünk, valójában viszont csak azt igazolja, hogy a vádhatóság nem kapkod, mint majom a ketrecben, hanem bölcs megfontoltsággal, józanul, körültekintően dolgozik. Pár milliárd tárgyában amúgy se érdemes tüsténkednie, effajta ügyből elég sok akad, valamennyit felplankolni akkor se tudná, ha minden ügyész a hét hét napján és a nap huszonnégy órájában folyamatosan dolgozna.

Az Öveges Józsefről elnevezett program állítólag azért indult, hogy javítsa a természettudományi tárgyak iskolai oktatásának a feltételeit, igazából viszont sejthetően azért, hogy a nagyobb arányú pénzszórásokból kihagyott hazafiak anyagi helyzete valamelyest konszolidáltabb legyen. 2014-ben úgy volt, hogy a program keretében ötvenkét oktatási intézmény jut majd korszerű tanteremhez, ami fölöttébb örvendetes dolog. Más kérdés, hogy Magyarországon ez idő szerint 3388 általános iskola működik, ebből ötvenkettőnek a kistafírozása észrevehető eredményt nyilvánvalóan nem hozhat, de hát ki a kicsit nem becsüli, sokat lop el.

Kormányzatunk az uniós adófizetők pénzéből tizennégymilliárdot szánt erre a célra, belekalkulálva azt is, hogy hű talpasai mennyit visznek ebből haza. A kétharmadát, de nem úgy ám, ahogy a nemzetstratégiai fontosságú ügyekben történni szokott, amikor is minden fillér automatikusan Lőrinc barát kincskereső kisködmönének zsebeibe vándorol, hanem érzelemgazdag, meghitt, családias módon. Valamennyi tender meghívásos volt, csakis az erre érdemesek szűk köre pályázhatott. A nyertes cégek között bőven vannak olyanok, amelyeknek a tulajdonosai korábbi Orbán-kormányok minisztériumaiban vagy azok háttérintézményeinél vezető beosztásban dolgoztak, a meghívandó pályázók listáját pedig nyilván olyasvalaki állította össze, aki a kormányzó urunk teremtette földi mennyország magasabb szféráiban lebeg...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.