2021. november 4., csütörtök

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: magyarnarancs.hu
2021.11.03.


T A R T A L O M

A SZERK.

A SZERK.
Nagy remények

Statisztikailag is értékelhető mértékű (4 százalék) az ellenzéki összefogás listájának előnye a Fidesszel szemben a Závecz Research október közepi felmérése szerint. Feltámadt az ellenzéki választók optimizmusa is: csaknem a teljes szavazóbázis bízik a kormányváltásban. Épp úgy, ahogy majd’ az összes Fidesz-támogató reménykedik az ötödik Orbán-kormány eljövetelében.

A SZERK.
Mégis melegünk lehet

Miközben Európa népei izgatottan találgatják, zord lesz-e a tél és jut-e majd elég gáz mindenkinek, a hétvégén Rómában a világ legfontosabb gazdaságainak vezetői megvitatták, mikor jön majd el az a kor, amikor már senki nem éget el egy köbcenti földgázt és egy gramm szenet sem.

PUBLICISZTIKA

UITZ RENÁTA
Elmulatják
Szétvereti-e az EU jogrendjét a lengyel kormány?

A lengyel kormány a Jog és Igazságosság párt (PiS) 2015-ös hatalomra kerülése óta hadban áll az Európai Unióval. A viszály egyik oka: a lengyel bíróságok függetlensége ellen intézett kormányzati támadás.

EGOTRIP

SZÉCSI NOÉMI
Nem és nem
Állami embriók

Hogy is volt? A méhbe feljuttatott kakasgyufa vagy száraz dohányszár olvastán tettem le a könyvet, és mentem ki a friss levegőre? Van az a fajta olvasó, aki olvasás közben akkor is érzi a méhében a kénes-foszforos kakasgyufát, ha történetesen nincs neki (mármint méhe).

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2021/44.


A szerk: Készpénz és ígéret, Magyar Narancs, 2021. október 21.

BELPOL

MAGYAR GYÖRGY ÜGYVÉD AZ ÁLLAMFŐJELÖLTI ELŐVÁLASZTÁS ÖTLETÉRŐL
„Elméletileg lehetséges”

Újabb előválasztást javasol Magyar György, noha köztársaságielnök-jelöltet a parlamenti pártok állíthatnak. A civilek célja azonban az, hogy alternatív államfőt oly’ sokan „ajánljanak”, hogy azt nagyon nehéz legyen figyelmen kívül hagyni.

RENDŐRSÉGI FELLÉPÉSEK 
AZ ELLENZÉKKEL ÉS CIVIL SZERVEZETEKKEL SZEMBEN 2010 UTÁN
Veszélyes szívecskék

Vélt vagy sugallt elvárásoknak megfelelve kezeli a rendőrség az ellenzéki pártok és civil szervezetek akcióit. A testület vezetésétől sosem volt idegen az igazodás a hatalomhoz, de 2010 után ez nemegyszer már abszurditásba fordult.

LESZ-E 20 EZER SZAVAZATSZÁMLÁLÓJA AZ ELLENZÉKNEK?
Biztosra mennek

2018-ban az ellenzék a szavazókörök több mint 10 százalékában egyáltalán nem tudta ellenőrizni a választás tisztaságát, de a 40 százalékot is meghaladta azon szavazókörök száma, ahol nem volt elegendő ellenzéki szavazatszámláló. Ezen változtatna egy új kezdeményezés.

KRITIKA


KÖNYV
Ami hozzáférhető
Barna Imre: Kérdezd meg tőle

Mi, mai öregek még beszélgethettünk az öregjeinkkel – szüleinkkel, nagyszüleinkkel – a 20. század nehezéről. Én is elmeséltettem néhányszor a nagymamámmal, hogy milyen volt, amikor kihajtották őket a gyerekekkel együtt a futballpályára, de arról is kérdeztem, a papát hogyhogy nem lőtték agyon Isterbácon a partizánok.

OPERA
Operaterápia
Esterházy Péter–Vajda Gergely: Fuharosok

Ha egy zeneszerző Esterházyt akar megzenésíteni, nagy svungot kell vennie. „Az operairodalom nem egy nagy sikerű alkotása bárgyú, zavaros vagy teljesen igénytelen szövegre készült” ‒– írja Esterházy a Daisy című operalibrettója elején. Mármost egy Esterházy-szöveg sosem bárgyú, sosem zavaros – legfeljebb „igen gazdag szövegközi kapcsolathálója” révén válik nehezen értelmezhetővé –, igénytelennek pedig végképp nem nevezhető.

OPERA
Tűz van Charlesban
Terence Blanchard: Fire Shut Up in My Bones

A Grammy-díjas jazztrombitás-zeneszerző operájával nyitott újra, másfél év karantén után a New York-i Metropolitan Opera szeptemberben. Ő az első afroamerikai zeneszerző, akinek ez a dicsőség jutott. Blanchard többször is elmondta, hogy mások is megérdemelték volna ezt korábban, csak őket elutasították.

LEMEZ
Sosem múlik
My Bloody Valentine: Loveless

Harminc éve, 1991. november 4-én jelent meg az az album, amely sok tekintetben újradefiniálta, mit érthetünk gitáron játszott popzene alatt. Igaz ugyan, hogy e hangzásnak számtalan követője akadt, de számos titkát máig őrzi. Ráadásul elkészítése kalandos és izgalmas volt, kreatív kísérletezés és sok móka kísérte – nem beszélve a tagok krónikus fülcsengése miatti ismétlődő leállásokról.

RÁDIÓ
Jelena arca
Tudomány-népszerűsítő podcast az Akadémiáról

Szinte magától értetődőnek tűnik az ötlet, hogy a digitális technika adta lehetőségekkel élve a tudomány művelői is végezzenek némi tudomány-népszerűsítő munkát az éterben, illetve a világhálón.

SZÍNHÁZ
Víziszony
A nép ellensége

Antal Bálint, korábban az SZFE, jelenleg az Universität Mozarteum rendező szakos, végzős hallgatója, tavaly az SZFE modellváltásakor történt események hatására cserélte le vizsgadarabját A nép ellenségére, és ősszel maga is aktívan részt vett az egyetemfoglalásban.

KÖNYV

Elágazó rejtekutakon
Kálmán C. György (1954–2021)

Október 17-én érkezett a lesújtó hír: meghalt Kálmán C. György. Máig felfoghatatlan halálával sokunk vesztett, sokan vesztettek nagyon sokat. Briliáns tehetségű és inspiráló munkatársat, szellemes és jóindulatú vitapartnert az Irodalomtudományi Intézetben és a pécsi bölcsészkaron, gondos szerkesztőtársat számos folyóirat szerkesztőségében, aktív blogolót és kommentelőt internetes fórumokon.

KÉPZŐMŰVÉSZET


INTERJÚ
„Digitális trükk nincs benne”
Féner Tamás fotográfus

Több mint hatvan éve van a pályán, ebből harmincat a Film Színház Muzsika című hetilapnál dolgozott, és még vagy húszat más újságoknál, miközben sorra jelentek meg szociofotói és erőteljes városképei. Most 82 éves, első kiállítása 1962-ben volt a Fészek Klubban, a legutóbbi néhány hete nyílt a 2B Galériában.

FILM

INTERJÚ
„Sajnálom, hogy eddig nem tettem”
Herendi Gábor filmrendező

Két hónapon belül két filmje is a nézők elé került: a Toxikoma a mozikban látható, a félórás Bűnös város pedig a múlt héten debütált a neten. Utóbbi a NER vitriolos paródiája a rendszer teljes bűnlajstromával.

TÉVÉSOROZAT
Cikázó villámlátogatások
Erdély – a székelykapun túl

Erdélyről számos nagyszerű tudományos és irodalmi mű jelent meg, de a fércmunkák száma jóval több. Ez egyértelműen a trianoni trauma következménye, ami érthető okokból korlátozta és korlátozza ma is a józan ítélőképességet, s oly sok valótlanságot állít be megfellebbezhetetlennek és vitathatatlannak, hogy attól csak nagyobb lesz a zavar.

VERZIÓ 18
„Idén hibrid”
Oksana Sarkisova, a Verzió fesztiváligazgatója

November 9-én kezdődik a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A fesztivál igazgatójával az absztrakt és aktivista filmekről, a félelem nélküli beszédről és a hosszú élet titkáról is beszélgettünk.

VERZIÓ 18 – A NYITÓFILM
Minden erőnkkel
Kőrösi Máté: Dívák

Ha a Magyar Narancsból akar megtudni valamit a Belvárosi Tanodáról, a keresgélés során egészen biztosan kiveri a szemét az online felületünk egyik híre 2017 júliusából: „Székre sincs pénze a nehéz helyzetű diákokon segítő Belvárosi Tanodának”.

VERZIÓ 18
Családon belüli
Ruud Lenssen: Elveszve az emlékekben

Jac pontosan olyan, mint amilyennek a holland nyugdíjasokat képzeljük. Magas, hallgatag, energiáit kertjének gondozásában vezeti le, ahol nemcsak növények vannak, pónilovak és csirkék is. Felesége jó kedélyű asszony, csupa pozitív kisugárzással, hatalmas szeretettel.

VERZIÓ 18
A felfoghatatlan idill
Gyimesi Anna: Örökség

Ma már nincs vita arról, hogy a holokauszt borzalmai átragadhatnak a túlélők harmadik generációjára, az unokákra is. Szélsőséges esetben rémlátomások, pszichés betegségek formájában, gyakrabban a rossz közérzet, a boldogtalanság okozójaként.

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Kurázsi

A kulcsjelenetben egy darazsat tessékel ki konyhájából a szereplő. Agyoncsaphatná egy újsággal, de ő inkább hokedlin egyensúlyozva tereli egy pohárba a plafonon tartózkodó rovart, majd kiereszti az ablakon. Csak menjen már!

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Arica

„Tipikus történet, hogy fejlett országok multinacionális vállalatai olyasmit tesznek a tengerentúlon, amiről odahaza álmodni se mernének.”

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Gyerekek

Dima 12 éves, börtönben volt. Egyike azoknak a ciszjordániai kiskorúaknak, akiket az izraeliek fogva tartottak.

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Mindenütt fény

Szem, kamera, fegyver, fotó, lövés. Megfigyelés, biztonság, hatalom.

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Ezt levezekelni nem lehet

„Ő Vilmos, aki – ha van bűnbocsánat – talán mára példakép lett. Azoknak legalábbis, akik a botlásuk után, a társadalom legmélyéről próbálnak visszatérni a világba, mindenképpen.”

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Elveszett sziget

Létezik egy sziget a Kaszpi-tenger orosz (dagesztáni) partjai előtt: az ott lakók a maguk egyszerű módján úgy hívják, hogy Sziget (Osztrov), és már csak félszáz ember lakja.

VERZIÓ 18: VISSZHANG
Még emlékszem

A mai Budapest utcáit járjuk, s valami gyanús mozgás tapasztalható körülöttünk. Ott a Lánchíd, itt a Szent István park, ez már a Duna-part a Parlament előtt... hova mennek azok a cipők?

VERZIÓ 18: VISSZHANG
A jövő gyermekei

Helyet az ifjúságnak!

TÉVÉSMACI
Ej, menyét, menyét

Amikor Sztupa és Troché a rókák után vetették magukat, nagy volt a kezdeti lelkesedés: sok utazás, mindenféle emberek, éjszakai műszak.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Alex Schulman: A túlélők

Három testvér (Nils, Benjamin és Pierre) úszik a nyaraló melletti tóban.

VISSZHANG: KÖNYV
Anders Roslund: Szép álmokat

Roslundot adnánk a kezébe. Annak, akit meg akarnánk kínozni.

VISSZHANG: KIRÁNDULÁS/KÖNYV
Kisvárosnézők – Budapest

Gyerekek (és szüleik) budapesti kalandozásainak kiváló útitársa lehet ez a hasznos ismeretterjesztő anyagokkal és klassz feladványokkal teli városnéző füzet.

VISSZHANG: LEMEZ
Európa Kiadó: Love 2020

El sem hisszük, de idén már negyvenéves az Európa Kiadó, amelynek első, az Ikarus Művelődési Házban rögzített, kézről kézre másolt kazettán terjedő demója a Love ’82 nevet viselte.

VISSZHANG: FILM
Tina

Ha valamely internetes keresőbe beírjuk a „Tina” szót, a program automatikusan azzal folytatja, hogy „Turner”.

VISSZHANG: LEMEZ
Jarvis Cocker: Chansons d’Ennui Tip-Top

„Az előrehaladott frankománia erős rohamai közepette készítette filmjét” – írtuk a múlt héten Wes Anderson A Francia Kiadásának legjellemzőbb vonásáról, ami azonban sokkal inkább sajnálatos, mint örömteli fejlemény.

VISSZHANG: FILM
A tolvajok hadserege

Az apokalipszis hajnalán járunk, amikor Zack Snyder egy évben kétszer is ócska paneleket ad el nekünk vadonatújként a streamingen.

VISSZHANG: FILM
Az éjszaka fogai

Bérgyilkosok, titkos ügynökök, vámpírok – az elmúlt évek filmterméséből megtudhattuk, hogy valamennyien rejtett, elit szövetségekbe tömörülve élnek és alkotnak.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/44.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/44.

Rövid hírek: ősember, mamut és rádiójel

Szüret 2021/44.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

ZENE

MI A KOTTA?
Zsidók és hölgyek nem

Klasszikus zenei programajánló a 2021/44. hétre

RÉS A PRÉSEN
„Mindig van ősbemutató”

Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának elnöke

BŰN

EGY SZENTESI GYILKOSSÁG UTÓÉLETE
Anya vásárolni ment

Kétéves volt a kislány, amikor az anyja eltűnt. A gyermekelhelyezési perben az apjának ítélték. Az apa most megint tárgyalásra vár – előzetesben. Ha a vád bebizonyosodik, az azt jelenti, hogy a hamarosan tizennyolc éves szentesi lány a mellett az ember mellett nőtt föl, aki megölte az anyját.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Súlyos károkat okozó faj”
Standovár Tibor biológus, ökológus a vadgazdálkodás hatásairól és a muflonról

A vadállomány és az erdők, természetes élőhelyek kapcsolata bonyolultabb annál, hogy a menedzselését trófeavadászokra lehetne bízni. Erről, meg a vadfajok okozta természeti és gazdasági károkról, a vadgazdálkodás alapvető kérdéseiről beszélgettünk az erdőkutatóval.

MIT KEZDHETNEK A CÉGEK AZ OKOSTERMÉKEK ADATAIVAL?
A falnak is szeme van

Az okosotthon-technológiák elterjedésével egyre több kamera vesz körül minket az otthonainkban, és mintha nem is bánnánk ezt. De hova kerülnek az okostermékek által nyert adatok? A válasz korántsem megnyugtató, és e téren a legújabb házirobotok sem hoznak változást.

INTERJÚ
„Mit is akartak a forradalmárok?”
Gulyás Martin történész 1956 új megközelítéseiről

Fölösleges tovább bizonygatni a politikai okokból kreált hazugságokról, hogy azok hazugságok voltak, érdemesebb például gazdaságtörténeti összefüggéseiben vizsgálni 1956-ot. Miért érdekli a forradalom a rendszerváltás után született történészt?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
A novemberi piac

Téli Caprese sütőtökkel, datolyaszilvával

ÉTEL, HORDÓ
Mozata

Libanoni konyha a Párizsi utcában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.