2019. november 25., hétfő

ORBÁN ÚTJA - LEJJEBB ÉS LEJJEBB - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.11.25.


Orbán a sportban az ország kitörési lehetőségét vélte megtalálni. Eredmény nincs. Abban lehet bízni, hogy ezt a totális pénzkidobást előbb-utóbb csak felismerik a szavazói.

Az új Puskás Stadion megnyitása kapcsán a New York Times Magyarország sportkiadásait helyezi kontextusba például a termelékenységével vagy a GDP-jével, és ad hátteret Orbán Viktor futball-mániájáról. A Nemzetközi Valuta Alap, az IMF szerint tavaly 160 milliárd dollárt termelt meg az ország, s minden 400 dollárból egyet csak a focira költött a kormány. Egyébiránt 2010 óta 2 milliárd dollárt költött a hobbijára Orbán, ami 600 milliárd forintnak felel meg. A Nézőpont Intézet vezetője szerint Orbán a sportban az ország kitörési lehetőségét, és imázs építésének legjobb formáját találta meg. Persze a tudósító jelzi, hogy oda már az 50-es, de még a 70-es és 80-as évek dicsősége is. Harminc éve az út egyre lejjebb és lejjebb vezet. Hiába érte utol a nagy nevű klubok infrastruktúráját, és hiába alapított futball akadémiát. A Political Capital vezető elemzője szerint viszont Orbán rossz oldalról közelítette meg a sportot, a hatalom és a pénz logikájából, hisz eredményt nem hozott igyekezete. Az ország Orbán hobbijának a túsza lett. Amit az Uruguay elleni barátságos mérkőzés eredménye tetőzött be. Abban lehet bízni, hogy ezt a totális pénzkidobást előbb-utóbb csak felismerik a szavazói.
Irány Irán

Több médiumban is említést tettek a szorosabbá vált iráni-magyar kapcsolatokról, amit maga az elnök, Hasszan Rouhani is méltatott, aki nem mellesleg gratulált tavaly Orbán Viktor újraválasztásához - számolt be erről a magánkézben lévő Tasmin News Agency. Megemlítve, hogy már 2016-ban szóba került a vízumkönnyítés kérdése a Kövér Lászlóval folytatott megbeszéléseken, s most, amikor az új magyar nagykövet átadta megbízó levelét az iráni külügyminiszternek, ezek a témák ismét napirendre kerültek. Csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy a tüntetések miatt több napja nincs elérhető internet az országban, miközben százakat csuknak le.

Moszkva várja Orbánt

New York-i keltezésű az a cikk, amelyben Szijjártó közli, hogy a győzelem napi 75. évfordulós ünnepségen Moszkvában lesz – írja az orosz kormánybarát Szputnyik és a pakisztáni UrduPoint. Meghívást kapott Trump elnök, Lukasenko belorusz, Macron francia, Xi-csin Ping kínai, Kim Dzsong-Un észak-koreai elnök és Boris Johnson brit valamint Orbán Viktor magyar kormányfő, akit –a dolgok mostani állása szerint - a külügyminiszter képvisel majd. Szóba kerültek az évenkénti Putyin és Orbán találkozók is, Szijjártó szerint a következő év második felében látogathat Orbán ismét Moszkvába.

Egy másik cikkben, de szintén ebből az interjúból idézik (Szputnyik/Urdupoint) Szijjártó üzenetét Zelenszkij ukrán elnöknek: reméli, hogy visszaállítja a magyar kisebbség jogait Ukrajnában. Kérdése: hogy képzeli egy ország, hogy közelebb kerüljön az Európai Unióhoz, ha nem tartja be az alapvető emberi jogokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.