2022. június 3., péntek

A KORMÁNY ELINTÉZTE, HOGY NE KAPJUNK MAGASABB BETÉTI KAMATOT - MENJEN MINDEN PÉNZ ÁLLAMPAPÍRBA?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.06.03.


Hatalmas lendülettel emelkedik az infláció, a jegybank folyamatosan emeli az irányadó kamatokat, drágulnak a hitelek, miközben a bankok egy fillérrel sem fizetnek többet a pénzünkre. És nem is fognak, hiszen az állam elviszi az itt keletkezett „extraprofitot”. Egyelőre marad az állampapír értelmezhető megtakarításként a biztonságra törekvőknek
.

– Csodálkoztam, hogy nem csinál semmit az MNB a betéti kamatok miatt, most már tudom, miért – mondta portálunknak egy banki szakember, miután bejelentették a 800 milliárd forint extraprofit különadókat, köztük a bankokra kirótt 300 milliárd forintot.

Nagy Márton miniszter a május 26-i Kormányinfon elmondta, hogy a bankok azért tesznek szert extraprofitra, mert közel 13 ezermilliárd forint náluk levő pénzre 0,3 százalék kamatot fizetnek, miközben ez a pénz hitelként kihelyezve 7 százalékot hoz. Ezért a fizetendő összeget kamatbevétel arányában szabják meg.

Pedig a Magyar Nemzeti Bank már korábban „összevonta a szemöldökét” a betéti kamatokat látva. Virág Barnabás alelnök februárban úgy fogalmazott, tarthatatlan, hogy a bankok nem követik a jegybanki lépéseket, és ha a közeljövőben nem változtatnak ezen, akkor gazdaságpolitikai lépéseket tesz az MNB. Hogy ezek mik lesznek, arról nem beszélt. Végül nem is tett semmit. Pedig lett volna lehetősége megvédeni a fogyasztók, a lakosság pénzét az inflációtól, és rávenni a bankokat a betéti kamatok emelésére.

A pénzintézetek pedig – mivel nem tett semmit a jegybank, és valójában már készültek a különadókra –, nem is adtak többet a pénzünkre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.