2022. március 4., péntek

MINDEN INFORMÁCIÓ, TUDNIVALÓ A SBERBANK CSŐDJÉRŐL - HETVENEZER BETÉTES VÁR PÉNZÉRE, TÖBB EZREN MARADHATNAK HOPPON

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.03.04.


Közzétették, hogy a Sberbank hiteleseinek melyik bankszámlára kell utalniuk a törlesztést. A végelszámoló és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is részletes, a felmerülő kérdésekre mindenben kiterjedő tájékoztatással igyekszik segíteni az ügyfeleket. Kiderült például az is, mire számíthatnak a banki széffel rendelkezők.


A magyar Sberbank osztrák anyavállalata az Oroszország elleni szankciók miatt nehéz helyzetbe került, amire az MNB először kétnapos bankszünnap elrendelésével, majd betétfizetési korláttal és felügyeleti biztos kiküldésével reagált. Végül nem a betétfizetések, hanem a pénzintézet tevékenységi engedélyének visszavonása és a végelszámolás indult meg. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) gyorsan közzétette a Sberbank Magyarország betéteseinek kártalanításáról készült ügyféltájékoztatóját.

Tapasztalataink szerint azonban kérdések még bőven akadtak. Ezt érzékelte a jegybank és a felszámoló is, ezért mindkét szervezet részletes tájékoztatót dolgozott ki, kérdez-felelek formátumban. Nem csoda, hiszen – mint arról Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón (amelyen a maszkhasználati kötelezettség hétfői megszűnését bejelentette) tájékoztatott – összesen 70 ezer betétese volt a Sberbanknak. Ez pedig jó sok telefonálót jelenthet.

A kancelláriaminiszter elmondta azt is, hogy néhány ezer olyan számla akad (beleértve magánszemélyeket is, cégeket is), amelyeken az OBA által garantált összegen felüli pénz volt. Mint kiderült, tucatnyi magyar önkormányzatot érintett igen kellemetlenül a csőd. Gulyás tudatta: a kormány intézkedett arról, hogy az ő bérkifizetéseikről a Kincstár haladéktalanul gondoskodjon. Az elvesztett összeg erejéig kedvezményes hitelfelvétel lehetőségét is biztosítják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.