2018. szeptember 25., kedd

A FIDESZ KULTÚRHARCA NEM VEZET SEHOVÁ, RÁADÁSUL SENKI SEM NYERHETI MEG EZT A HÁBORÚT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.09.25.


Kormánypártiként nyilvántartott szerkesztőségeket szánt be a kormány, egykori kormánytagok exkuzálják magukat, mert nem akarnak azonosulni sokkal kormánypártibb kultúrharcosok kijelentéseivel. Ha van valami haszna a Nemzeti Együttműködés Rendszerének az az, hogy az ifjú generációknak nem a tankönyvekből kell megtanulniuk, hogyan működött a kádári kultúrpolitika, elég, ha reggelente felmennek egy-egy hírportálra, és megelevenedik előttük a nem is oly távoli múlt. A gond akkor kezdődik igazán, amikor már Rákosi Mátyás gyakorlatát veszik át a mai kormánypárt fő ideológusai. Ennél azonban valószínűbb, hogy a kultúrharcot csak a harci szellem életben tartására találta ki Orbán Viktor. 

Mottó: „A harc senkit nem tesz naggyá.” (Yoda mester)

Vajon a Fidesz már annyira nem talál magának elég ellenfelet itthon, hogy vezetői elhatározták, saját soraikból próbálják kiszűrni az ocsút? Olyan fogalmak kerültek ismét a közbeszédbe, mint kultúrharc, elhajlók, központi irányvonal, mérsékelt szárny. A bolsevik forradalom idején bontakozott ki ilyen nyelvezet a politikai kommunikációban, hiszen nem csupán a burzsoá nagyhatalmakkal, a cári revizionizmus ellen kellet harcolni, hanem az eszerekkel, a narodnyikokkal, a mensevikekkel, esetleg az oktobristákkal is meg kellett vívni a szovjet hatalomnak.

Orbán Viktor most úgy viselkedik, mintha a harmadik kétharmaddal arra kapott volna felhatalmazást, hogy megmondja, melyik mű jó, melyik színházi előadás értékes, mely tudományos kutatás érdemli meg az állami támogatást.

Úgy tűnik, Orbán Viktor most mindenkit félre akar söpörni, aki nyomokban még őriz valamit pártja egykori szellemiségéből. A párt ökle ugyanis most lecsap azokra, akik fontosnak érzik egy demokráciában a vélemények ütköztetését, akik saját pártjukon belül valódi vitákat szeretnének olyan fontos kérdésekről, mint a gazdasági fejlődés, a migráció ügye, az Európai Unióhoz való viszonyunk, az elvándorlás problémája, az oktatás vagy az egészségügy válsága. Orbán Viktor központi akaratának kell érvényesülnie az új direktívák szerint most már a kultúrában is, így valahogy ki szeretnék söpörni a liberálisnak bélyegzett szellemiséget a könyvkiadásból, a színházakból, de a zeneművészetből és képzőművészetből is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.