2019. február 16., szombat

LAKÓPARK KÉSZÜL A DEBRECENI NAGYERDŐ MELLÉ, A TERMÉSZETVÉDŐK AZ EU-HOZ FORDULTAK

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: Átlátszó
2019.02.16.


Az Európai Unió petíciós bizottságának a segítségét kérték Debrecen Nagyerdeje kertvárosi részének lakói, akik évtizedek óta küzdenek egy 32 lakásos társasház-beruházás terve ellen. Egy időre úgy tűnt, sikerül jegelniük az építkezést, de most felgyorsultak az események annak ellenére, hogy a zöldhatóság szakvéleménye szerint is rosszul jár a környezet a beruházással, s még a polgármester sem lelkes.

A helyszín Debrecen egyik legidillibb, legbékésebb része. Otthonos, csendes környék, a természet neszezését alig-alig zavarja meg az urbanizáció zaja. Illetve alig-alig zavarta meg eddig, ugyanis a Kartács utcában nagyszabású építkezés vette kezdetét – az ottani lakosok és természetvédők nem kis keserűségére.

A történet nem újkeletű, a küzdelem közel két évtizede tart: 2000-es évek elején kezdődött el Nyulas külterületi részének felvásárlása. A műsor a szokásos, kis hazánkban divatos nepotista módon zajlott. A helyi politikai hatalommal jó kapcsolatot ápoló vállalkozó – külterület lévén – jó áron megvásárolta a beépítetlen területeket, amiket utóbb belterületté és építési területté nyilvánítottak.

A területekre 14-16 lakásos társasházak felépítését tervezték. Ezzel kezdetét vette a mindmáig tartó jogi huzavona a lakosok, a természetvédők, a politikusok és a profitéhes vállalkozók között. Most azonban úgy tűnik, végére ér az ügy, ám a happy end ezúttal sem a többségi akarat jutalma lesz, ha lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.