2019. május 13., hétfő

APPLEBAUM: NINCS DEMOKRÁCIA, ORBÁN ELCSALTA A VÁLASZTÁSOKAT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.05.13.


Harmadik napja foglalkozik a nemzetközi sajtó a Trump-Orbán-találkozóval. A Pulitzer-díjas Anne Applebaum az NPR rádióban azt mondta, Magyarországon nincs demokrácia, se sajtószabadság, Orbán Viktor miniszterelnök pedig elcsalta a választásokat. April Foley volt amerikai nagykövet viszont a Washington Timesban pártolja Donald Trump amerikai elnök és Orbán politikáját, míg a The Hill elemzője úgy véli, Trump és Orbán remekül kijön majd egymással.


Trump bizonyára megkedveli majd Orbánt

A The Hill elemzője szerint Trump kiválóan elszórakoztatja majd a magyar kormányfőt, aki két évtizedes várakozás után teheti be a lábát az Ovális Irodába. A cikk végigvezeti, hogy az antikommunista világnézettől és retorikától miként jutott el az oroszbarát és autokrata kormányzásáig. Kitér második bukásra is, a 2002-es vereségre, amelynek okát a szerző kimondottan abban látja, hogy már akkor korrupcióba süllyedt Orbán Viktor. Arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben tolerálja az antiszemita kilengéseket, addig Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő egyik legjobb barátjának tartja. Orbán viszont sokkal előrébb tart, van mit tanulnia tőle Trumpnak. Mert Trump például még nem tudta a nemzeti bankot, a kincstárat az ellenőrzése alá vonni, sem a törvényhozást, tehát amiről ő csak álmodik, azt Orbán már megcsinálta, azaz kasztrálta a parlamentet – fogalmaz a cikk. Ugyan Orbánnak semmi keresnivalója nem lenne a Fehér Házban, hisz antidemokrata, s egyben autokrata is, de úgy „szerelembe fognak esni” egymással a találkozó során, hogy utána Trump egészen biztos azzal jön majd elő, hogy Orbán Európa – ha nem az egész világ – egyik legkedvesebb államférfija.

Hatalmas lépés a két ország kapcsolatában

A konzervatív Washington Timesban April H. Foley, Magyarországra akkreditált volt amerikai nagykövet írt véleménycikket, amelyben az előző amerikai kormányzat politikáját kritizálja, azt állítva, beavatkozott a magyar belügyekbe. A mostani kormányzat külpolitikai irányt váltott, véget vet az egy évtizede tartó, Magyarországot elszigetelő, „megbukott politikának”, és ennek keretében kerül sor Orbán Viktor látogatására a Fehér Házban. Foley helyesli, hogy a Trump-kormány szakít az oroszokkal kapcsolatait újjáépíteni kívánó korábbi kormányzati próbálkozásokkal, és ehelyett Magyarország irányába fordul, ezen belül is az amerikai-magyar viszonyok gerincét alkotó katonai együttműködés megerősítésre koncentrál. Ennek részét alkotja a nemrég aláírt védelmi együttműködési megállapodás, amely az amerikai katonák szabad csapatmozgását biztosítja hazánk területén. Stratégiai céljainak megfelelően korszerűsíteni fogja haditechnikáját, az LNG-megállapodás várhatóan az oroszoktól való energiafüggőséget csökkenti Románián és Horvátországon keresztül. A kínai Egy övezet, egy út megítélésében kritikus April Foley, de szerinte a csaknem minden hónapban Washington és Budapest között ingázó Szijjártó Péternél jó kezekben van a kereskedelmi diplomácia. A mai találkozó hatalmas lépést jelent a két ország viszonyában – zárja cikkét a volt amerikai nagykövet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.