2023. augusztus 5., szombat

A TELJES ÖSSZEOMLÁS ELŐTT MÉG NEHEZEBB FIGYELNI A ROMA GYEREKEK INTEGRÁCIÓJÁRA, PEDIG EZZEL MINDANNYIAN VESZÍTÜNK

MÉRCE
Szerző: MÁRTON JOCI
2023.08.03.


A roma diákok integrációja az egyik legfontosabb, egész társadalmat érintő kérdés az oktatásban, sajnos mégis kevés figyelmet kap, hiszen a teljes összeomlás előtti időben, azaz a jelenben, ez a téma már nem számít annyira égetőnek. Egy Baranya megyei településen éleződni látszó ellentét azonban rámutat arra, hogy nagy szükség lenne erről országos szinten is beszélni. Azért is, mert ez az eset egy általánosabb problémára is rámutat: azok, a többnyire vidéki iskolák, amelyek nagy számban tanítanak roma gyerekeket, hatványozottabban ki vannak téve az oktatási válság hatásainak. Az egyébként kívánatos deszegregáció megfelelő előkészítés és szakmai eszközök hiányában helyi konfliktusokat szülhet, miközben a szálakat az országos politika mozgatja.

Normális esetben már csendes uborkaszezonnak kellene lennie az országban, legalábbis oktatási ügyek terén biztosan. Idén azonban, a parlament által megszavazott státusztörvénynek köszönhetően van miről beszélni, és a nyár nem kínál felhőtlen feltöltődést sem tanárnak, sem diáknak. A szülőknek is lehetnek jogos aggodalmaik, hiszen rájuk is hatással lesznek a változások, sőt, az ő jogaikat is csorbítani fogja a hamarosan életbe lépő törvénymódosítás.

A Baranya megyei Pellérden, az országos oktatási válságon túl, még egy intézményi összevonás is borzolja a kedélyeket, amiről néhány hete az ATV Híradója is beszámolt. A Pécshez közeli Kővágószőlősön egy szegregált, kizárólag roma származású gyerekeket oktató intézmény működik, ami most a tankerület döntése értelmében összeolvasztásra kerül a pellérdi általános iskolával. A riportból kibontakozó történet klasszikusnak mondható: a pellérdi szülők közösségéből heves tiltakozást váltott ki azoknak a roma diákoknak a beharangozott érkezése, akik eddig a többségi társaiktól elszigetelten élték az iskolás mindennapjaikat.

A riport készítői nem vették túl komolyan a sajtóetikai szabályokat, és egyoldalúan számoltak be a településen kibontakozott konfliktusról. A nyugtalan pellérdi szülőknek teret biztosítottak arra, hogy egy szélsőséges esettel igazolják aggodalmukat, de a kővágószőlősi roma szülők nem kaptak esélyt arra, hogy ők is megoszthassák a publikummal az intézmények összevonása kapcsán felmerült érzéseiket. Pedig biztos vagyok benne, hogy tudtak volna érdemben reagálni azokra a felvetésekre, amelyek a beszámolóban az aggódó pellérdi szülőktől elhangzottak. Ez többek között azért is lett volna kívánatos, mert a pár perces bejátszásban nagy hangsúlyt kapott egy erőszakos kisiskolás története, ami erősen negatív képet festett az összes kővágószőlősi roma diákról. Ha a sajtó megszólaltatta volna a szegregált roma iskolai közösséget is, akkor árnyalhatta volna ezt az általánosításra indító, negatív képet.

A pellérdi általános iskolában tanulók szülei jogosan adnak hangot nemtetszésüknek, hogy a tankerület a fejük felett hoz meg egy ilyen horderejű döntést, de érdemes észrevenni, hogy a többségi szülőkkel ellentétben a roma szülőknek még az ügyről tudósító média sem volt kíváncsi a véleményére.

Elsősorban azt kellene felismerni a történetben érintetteknek, hogy itt mindenki passzív szereplője az oktatási hivatal által elképzelt forgatókönyvnek. Talán akkor nagyobb megértéssel fordulnának egymás irányába a felek, és közelebb kerülhetnének egy olyan megoldáshoz, ami mindenki számára adna némi megnyugvást.

A szülők állítása szerint több tanár is felmondani készül az iskolában, feltételezhetjük, hogy őket sem vonták be a döntés előkészítésébe.

Az ATV riportjából kimaradt, de nem mellékes, hogy a kővágószőlősi, szegregáltan működő általános iskola tagintézménye a pellérdi központi egységnek – tehát kell, hogy legyen köztük szakmai kapcsolat. Ez pedig elvben megalapozhatta volna, hogy előkészítsék az egyébként kívánatos iskolai integrációt. Nem kell oktatási szakértőnek lenni ahhoz, hogy valaki megjósolja, hogy az évtizedek óta szegregáltan működő iskolák egybeeresztésének a bejelentése felháborodást fog kiváltani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.