2023. augusztus 5., szombat

NEM MEGLEPŐ, INKÁBB ADEKVÁT MÓDON LEKÉPEZI AZ ORBÁN VEZETTE KORMÁNY ÉS A PINTÉR IRÁNYÍTOTTA BELÜGYMINISZTÉRIUM SZELLEMISÉGÉT

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.08.02.


Szerintem nem bosszankodni kellene azon, hogy a magyar kormány, a maga mélységesen mély, felettébb komolyan vett, elkötelezetten vallott és odaadással gyakorolt keresztény hitével, értékrendjével és szellemiségével most azt találta ki a már MSZMP-tagsága idején is bizonyára mélykeresztény Pintér Sándor belügyérrel az élen, hogy jövőre esküt kell tenniük a tanároknak, ha tanítani akarnak. Igaz, ez roppant mód megalázó és szerfölött aljadék ötlet, de nem meglepő, inkább adekvát módon leképezi az Orbán vezette kormány és a Pintér irányította Belügyminisztérium szellemiségét.

Bosszankodás helyett szórakozzunk egy kiadósat ezeken a szerencsétlen szemforgatókon, akik minden mondatukat a „k” betűvel kezdik és az „ereszténységgel" folytatják, ám mindezek ellenére még mindig nem sikerült megbirkózniuk azzal a befogadhatatlanul hosszúnak aligha nevezhető kis könyvvel, amelyet Újszövetség vagy Újtestamentum néven emleget a civilizált világ. Ugyanis a hegyi beszédben, amely bizonyos tekintetben a legfontosabb és legátfogóbb jézusi tanítás foglalata, Jézus egyenesen megtilt mindenféle esküt, bárkire vagy bármire hivatkozva is történjék, s kizárólag a mindenkori igazmondást tartja követendőnek. Ezért is adja az alábbi parancsolatot: „Hallottátok ezt a régieknek szóló parancsot is: Ne esküdjetek hamisan, hanem tartsd meg az Úrnak tett esküdet. Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek, sem az égre, mert az Isten trónja, sem a földre, mert az lába zsámolya, sem Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa. Még saját fejedre se esküdjél, mert egyetlen hajszáladat sem tudod fehérré vagy feketévé tenni. Így beszéljetek inkább: az igen igen, a nem nem. Ami ezenfelül van, a gonosztól való.” (Máté 5,33-37) És szinte szó szerint ugyanezt ismétli meg Jakab apostol levele (5,12), ugyanakkor Heródes meggondolatlan esküje mutat rá a felesleges és értelmetlen eskütételre (Máté 14,7-9).

Az eskü „a gonosztól való”, mondja tehát az evangélium (Semjén Tusványoson is hangsúlyozta, hogy tehát Isten kinyilatkoztatott szava), s hogy jelen esetben ki a gonosz, arra mondjuk egy kormányülésen tévedhetetlenül rá lehet mutatni, pedig talán még mindig nem nőtt neki patája és szarva.

A Párt, vagyis az élcsapat igen messziről érkezett, s már vagy két évtizede elementáris küzdelmet folytat a kereszténységgel. Úgy látom, egyre nagyobb az esélye annak, hogy a saját mindennapi gyakorlatuk és az isteni értékrend között tátongó, egyre gigantikusabb szakadék kiiktatására hamarosan Jézus szavait is fólia fogja beborítani.

Csak egészen sötét fólia, még véletlenül se üssön át rajta valami.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.