2020. május 30., szombat

JÖHET A RABSZOLGATÖRVÉNY 2.0, EZÚTTAL NEMZETGAZDASÁGI ÉRDEKRE HIVATKOZVA

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.05.30.


A veszélyhelyzet elmúlásával, július elsejétől egyebek mellett visszavonásra kerülnek a Munka törvénykönyvét érintő változtatások is, amelyekkel bár a kormány szerint elvileg rugalmasabbá tették, hogy „a munkáltatók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni”, valójában gyakorlatilag megszüntették a munkajogot.

A mukaidő elrendelésével kapcsolatos szabályok márciusi lazítása után áprilisban újabb rendelet jelent meg, melynek értelmében a cégek egyoldalúan rendelhetnek el 24 hónapos munkaidőkeretet, méghozzá kollektív szerződés nélkül. Míg békeidőben a munkáltató legfeljebb hat hónapos munkaidőkeretet rendelhet el kollektív megállapodás nélkül, ezt a veszélyhelyzet idején mindenféle korlátozás nélkül megtehetik.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint azonban a veszélyhelyzet vége még nem adhat okot megnyugvásra, mert „az egyik veszélyes intézkedés közeljövőben történő eltörlése egy másik bevezetésével jár együtt”. Semjén Zsolt ugyanis május 26-án, kedden benyújtotta a veszélyhelyzet végéről, illetve az azzal összefüggő átmeneti rendelkezésekről szóló salátörvény javaslatát, amiben elrejtett egy paragrafust a Munka törvénykönyvének alkalmazásáról is. Ennek lényege, hogy a kormány lehetővé tenné, hogy
amennyiben a munkahelyteremtő beruházás nemzetgazdasági érdek, úgy a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter saját hatáskörben engedélyezheti a 24 hónapos munkaidőkeret.

Így ha például leállás vagy termeléscsökkenés történik valahol, ott előre lepihentetik a munkavállalókkal a szabadidejüket, majd amikor újra lesz munka, akkor ezeket a szabadnapokat kell ledolgozniuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.