2022. április 1., péntek

EZT HAGYJA HÁTRA MAGA UTÁN A FIDESZ - NEHÉZ IDŐSZAK KÖVETKEZIK, SOK JÓRA NEM SZÁMÍTHATUNK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.04.01.


Hatalmas költségvetési hiány, 10 százalék feletti infláció, elszálló forintárfolyam – így adja át a kormányrudat a Fidesz az ellenzéknek vagy éppen saját magának. Akárki is nyer, a mozgástere meglehetősen szűkös lesz. Az elmúlt években a gazdaság működését számos helyen eltérítő kormányzati intézkedések most visszaüthetnek. Ráadásul az sem mindegy, érkeznek-e majd az uniós pénzek.


Ha nem támadta volna meg a Putyin vezette Oroszország Ukrajnát, akkor is nagy gondban lenne a vasárnapi választásokon nyertes fél. Az Orbán Viktor vezette kormány ugyanis – finoman fogalmazva is – meglehetősen nagy problémahalmazt hagyna hátra. De megtámadta, és a háború azóta is tart. Az örökségként hátramaradó gondok pedig így még súlyosabbá válnak.

A GKI Gazdaságkutató már decemberi előrejelzésében is a járvány első évét követő helyreállítás miatt kiugró 2021. évi növekedés idei lassulásával (akkor még 4,5-5 százalékkal) számolt, a háború következtében azonban a csökkenés mértéke sokkal drasztikusabb lehet; csak 2,5-3 százalék körüli növekedés várható Magyarországon, igen nagy bizonytalanság mellett. (Az MNB 2,5-4,5 százalékos növekedéssel számol.) Az átlagosnál nagyobb prognózisrontást az Ukrajnához való közelség, az EU-transzferek beérkezésének bizonytalansága és valószínű csúszása, az Oroszországtól és a nagy nehézségekkel küzdő autóipartól való túlzott függés, illetve a rendkívül magas inflációnak a fogyasztás emelkedését fékező hatása magyarázza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.