2019. január 9., szerda

SZÉGYEN, AMI EBBEN AZ ORSZÁGBAN TÖRTÉNIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2019.01.09.


Tegyünk egymás mellé két hírt. A kormány őrületes összegeket költ kormányzati kommunikációnak nevezett önreklámra az adófizetők pénzéből. Másfél év alatt 75 milliárd (75 ezer millió), tavaly 50 milliárd forintot égetett el az Orbán-kormány. Ez csak a kormányzati kommunikációnak nevezett agymosás – óriásplakátok, kormányzati hirdetések – és nincsenek benne azok a reklámköltések, melyekkel fenntartják a propagandagépezetüket. Tehát nincsenek benne az állami cégek reklámköltései, holott azok is közpénzből mennek. Nem reklámköltés ugyan, de évente őrületes összegeket emészt fel a TAO, a külföldre juttatott sport- és egyéb címkével ellátott támogatások, a stadionépítések, az ilyen-olyan néven a költségvetésből kiszippantott pénzek. Mindez a közösből.

A másik hír: idős, beteg, önellátásra képtelen emberek tízezrei nem jutnak – nem megfelelő, hanem lényegében semmiféle – ellátáshoz. Az idősotthonok várólistáin közel 26 000 név szerepel. Ehhez tegyük hozzá, hogy a várólistára felkerülni nem egyszerű, ugyanis egy bizonyos várakozói létszám után senkit nem regisztrálnak. És tegyük hozzá, hogy bár szociális ellátásról van szó, távolról sem ingyenes a dolog. A legtöbb önkormányzati fenntartású idősotthon néhány ingyenes férőhellyel rendelkezik, vagy semennyivel sem. Ha az a néhány hely betelt, nem fog felkerülni a várólistára az, akinek a nyugdíja nem fedezi az ellátást (ez jelenleg százezer forint körüli összeget jelent) és ezen felül a gyógyszerek, tisztálkodószerek árát. Pontosabban nem is az idős ember nyugdíjának kell fedezni, hanem a hozzátartozónak kell fizetési kötelezettséget vállalnia. Ha nincs ilyen hozzátartozó, akkor esély sincs a bekerülésre.

A várólistáról és a várólistára kihalásos alapon lehet előbbre lépni. Ahhoz, hogy a várakozók közül valaki bekerülhessen és az ő helyére, a várólistára valaki más felkerülhessen, meg kell halnia az otthon egyik lakójának. Vagy a várólistán lévőnek kell meghalnia.

Ebből következően a ténylegesen ellátásra szorulók száma felmérhetetlen, biztosan a többszöröse a hivatalos adatoknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.