2019. január 9., szerda

TRUMP TÚSZAI A SZÖVETSÉGI ÁLLAM ALKALMAZOTTAI, VELÜK ZSAROLJA A KÉPVISELŐHÁZAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.09.


Donald Trump kedd este az Ovális Irodából beszédet intézett az amerikai néphez. A beszédre azért volt szükség, mert a mexikói falépítéshez szükséges pénzt (5,8 milliárd dollárt) nem szavazza meg a demokrata többségű új képviselőház (a Kongresszus “alsóháza”), ezért Trump nem hajlandó újraindítani a lekapcsolt szövetségi kormányzatot. Ennek nyomán csaknem 800 ezer állami alkalmazott nem kap fizetést már több mint két hete, és a szövetségi intézmények nem működnek. Trump mindezért a demokratákat okolja, és azért tartott beszédet, hogy az amerikaiaknak az igazát bizonyítsa.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a demokraták megszavaztak minden költségvetési javaslatot, amelytől a szövetségi kormányzat újra elindítható. Trump azonban azzal zsarolja a demokratákat, hogy amíg nem szavazzák meg a mexikói fal építésének eszement költségeit is, addig nem indítja újra a kormányzati intézményeket.

A demokrata többségű képviselőháznak jogában áll nem megszavazni Trump mexikói falának költségeit. A választási kampányban ezt ígérték, és ezért szavazott a többség demokrata jelöltekre. Eddig minden elnök tudomásul vette, ha elveszítette a többséget a kongresszus valamelyik házában, és kompromisszumos kormányzásra kényszerült: kétpárti megegyezésre volt szükség minden fontos kérdésben. Trump nem tartja tiszteletben az alkotmányos rendet, a demokratikus kontrollt, és a szövetségi alkalmazottakat túszként kezelve, zsarolja a képviselőházat, hogy az mondjon le a kontroll szerepéről. Ez törvénytelen és tisztességtelen, antidemokratikus eljárás, és akkor még nem beszéltünk a mexikói falról, amelyről Trump az elnökválasztási kampányban azt ígérte, hogy a költségeit nem az amerikai adófizetőkkel, hanem Mexikóval fizetteti meg, ami a trumpi hazugságok és demagóg állítások egyike volt. Emellett az egész fal csak egyetlen célt szolgál, hogy emlékművet állítson egy elmebeteg saját magának. Trump ugyanis korábban többször hangsúlyozta, hogy a “szép falat” majd “Trump-Fal”-nak fogják nevezni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.