2021. március 20., szombat

JOUROVÁ: KIKÉNYSZERÍTJÜK A JOGÁLLAMISÁGI FELTÉTELEKET, MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG MILLIÁRDOKAT VESZÍTHET

444.HU
Szerző: UJ PÉTER
2021.03.20.


Az Európai Bizottság ki fogja kényszeríteni a tagállamoktól a jogállamisági kritériumokat, Magyarország és Lengyelország eurómilliárdos támogatásoktól eshet el – írja a Bloomberg hírügynökség Vera Jourovára, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökére hivatkozva.

Jourová interjút adott a Bloombergnek, és megismételte: a bizottság eltökélt, hogy érvényesítse a január elsején életbe lépett feltételeket, és ő maga személyesen is ezen dolgozik. Azt szeretné, ha még idén lenne eredménye az eljárásnak.

A sokat emlegetett jogállamisági mechnanizmus elvileg lehetőséget adna arra, hogy a bizottság visszatartsa az EU elfogadott költségvetésében előírt támogatásokat a követelményeket megsértő országoktól. Magyarország esetében ez 7,2 milliárd eurónyi összeget értinthet.

Orbán és Morawiecki lengyel kormányfő tavaly a költségvetés (és így a gigászi, 18000 milliárd eurós koronavírusválság-kezelő alap) vétójával fenyegették a többi tagországot abban az esetben, ha a jogállamisági mechnanizmushoz kötik a kifizetéseket. Akkor olyan kompromisszum született Németország közvetítésével, hogy az Európai Bírósághoz fordulhatnak a kritériumok megsértésével vádolt országok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.