2021. március 20., szombat

NAVALNIJ IS E KÖNYV ALAPJÁN MUTATTA BE PUTYIN RENDSZERÉT

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2021.03.16.


Tavaly nyáron jelent meg Catherine Belton újságíró könyve, a
Putyin emberei: hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot, és aztán ment neki a Nyugatnak (Putin's People: How the KGB Took Back Russia and Then Took On the West az eredeti címe, magyar fordítása nincs.)

Alekszej Navalnij januárban megjelent, Putyin titokzatos palotájáról szóló videójában felmutatja a kötetet, és a Putyin-rendszer egyik legalaposabb leírásaként ajánlja a nézők figyelmébe. Belton könyvében szerepel a palota is, és az is benne van, hogyan finanszírozták elképesztő építési költségeit, hogyan álcázták jótékony, egészségügyi adományoknak az állami megrendelésekből élő dúsgazdag üzletemberek hozzájárulásait, és hogy kik ezek az üzletemberek, hogyan és mikor kerültek Putyin közelébe. Ez azonban csak egy egészen kis mellékszála a több mint 600 oldalas könyvnek.

Catherine Belton brit újságíró, évekig volt a Financial Times moszkvai tudósítója, jelenleg a Reutersnek készít háttereket, elemzéseket és oknyomozó anyagokat orosz témákban. Eddigi egyetlen könyve a Putyin emberei, amely nagyon sok korábbi könyv, újságcikk, bírósági jegyzőkönyv összefoglalásával, és számos saját maga által készített interjú alapján készült. A megszólalók között vannak névtelenséget kérő egykori KGB-s vezetők, de köztük van Mihail Hodorkovszkij (aki egykor Oroszország leggazdagabb embere volt, majd 10 évet ült Szibériában), és Szergej Pugacsev is, akit sokáig a "Kreml bankárának" neveztek, és aki saját állítása szerint rábeszélte Jelcint, hogy adja át Putyinnak a hatalmat, de 2012 után kegyvesztett lett, és menekülnie kellett Oroszországból. Pugacsev a könyv talán legfontosabb forrása, nagyon sok apró részletet mond el Putyin hatalomra jutásának történetéről.

Belton beszélt olyan figurákkal is, mint például Felix Sater, akit a New York-i orosz maffia egyik meghatározó alakjának tartanak, és aki részt vett Donald Trump behálózását célzó orosz titkosszolgálati akciókban is. Oligarchák, bankárok, kémelhárítók és politikusok, többek között egykori orosz miniszterelnökök szólalnak meg, miközben rengeteg egyéb forrással egészíti ki a szerző a saját interjúit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.