2021. március 31., szerda

PUSZTAI ERZSÉBET: A NYITÁSHOZ CSAK A FERTŐZÉS TERJEDÉSÉNEK GYORSASÁGÁT SZABAD FIGYELEMBE VENNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.31.


Súlyos tévedés önmagában az oltások számához kapcsolni a nyitási lehetőségeket – állítja Pusztai Erzsébet. Az infektológus, egészségügyi szakértő szerint amíg a lakosságnak csak egy része van beoltva, a többiben pedig rohamosan terjed a fertőzés, addig nem lehet nyitni! Nem az a kérdés, hogy hányan vannak beoltva, hanem az, hogy milyen korcsoportokban, mennyire terjed a fertőzés, mekkora a kórházak terhelése! Természetesen az oltást nagyon nagy ütemben folytatni kell, de a mostani oltás nem a jövő heti fertőzésszámot fogja befolyásolni, hanem a két hónappal későbbit Pusztai Erzsébet úgy véli, észszerűen kéne nyitni is, szigorítani is. Egy ilyen járvány kezelése sokkal több tényezőn múlik, minthogy kiemeljünk egyetlen mérőszámot, az oltásokét és ahhoz próbáljunk mindent igazítani!


- Az Európai Unióban hazánk a legátoltottabb ország, de vannak mutatók, amelyekben még nem állunk ilyen jól. Ilyen például a népességarányos halálozás. Ebben hányadikok vagyunk?

- A világon harmadikok vagyunk a halálozásban, már a cseheket is elhagytuk, a lakosság arányos fertőzésszámot hirtelen nem tudom megmondani, de, abban sem állunk jól.

- Mi az, amit egy országban a nyitáshoz figyelembe kell vennünk, a fertőzés terjedésének gyorsaságát, vagy a beoltottak számát?

- Kizárólag a fertőzés terjedésének gyorsaságát. A beoltottak száma hosszú távon lesz fontos. Ráadásul nagyon fontos, hogy milyen korosztályból kerülnek ki azok, akiket beoltottak. Mi az idősebb korosztályt oltottuk be, de a fertőzés az aktív, munkába járó korosztályok között felgyorsult és nagyon terjed. Halljuk, hogy egyre több fiatalkorú kerül be a kórházba, sőt, lélegeztetőgépre is. Nem minden korosztályból vannak az emberek egyenletesen beoltva, az idősebb korosztályból nagyobb arányban, a fiatalabbak közül alig.

- Jól gondolkodik az Orbán-kormány, amikor az oltások számához kapcsolja a nyitási lehetőségeket?

- Nem! Abszolút hibás ez a gondolkodás! Nem is tudom, hogy honnan vették ezt az elképzelést. Én még ilyet máshol sehol sem hallottam. Izraelben óriási nagy volt az átoltottság már, de a nyitást csak akkor kezdték el, amikor a fertőzés terjedése csökkent. Hosszú távon persze, hogy az oltás számít, amikor már mindenki be lesz oltva, akkor a fertőzés sem tud terjedni, tehát lehet nyitni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.