2017. október 20., péntek

A NÉMET LIBERÁLISOK NAGY VISSZATÉRÉSE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: LABANINO RAFAEL
2017.10.20.


A 2013-ra látványosan összeomló német liberális párt, az FDP az évtized európai politikai visszatérését hozta össze a szeptember 24-i német szövetségi választásokon. De milyen ez a párt, mit képvisel, és milyen hatással lehet Európára?

...A pártot 2013-ban az akkor mindössze 34 éves politikus, Christian Lindner vette át, miután a választási fiaskó után az egész vezetés háttérbe vonult vagy örökre kiszállt a politikából. Lindner 18 évesen lépett be a pártba, és 1998-tól tartozott a legnépesebb szövetségi állam, a német gazdaság negyedét adó Észak-Rajna-Vesztfáliában a tartományi FDP vezetésébe. 2000-ben, 21 évesen az állam legfiatalabb törvényhozási képviselője lett. 2009-ben bekerült a szövetségi parlamentbe is.

2009 decemberében az FDP főtitkára lett, ami a pártelnök után az egyik legfontosabb tisztség a német pártokban. Ekkor már sokan az FDP jövőbeni vezetőjeként tekintettek rá, ő volt a párt talán legnagyobb reménysége. 2011 decemberében azonban hirtelen lemondott a tisztségről (az eurós mentőcsomag körüli pártszavazás elszabotálásával vádolták a párt euroszkeptikusai a vezetést, és a viszonya amúgy is feszült volt Philip Rösler elnökkel, mert Lindner az előző elnök, a 2015-ben leukémiában elhunyt Guido Westerwelle emberének számított). Így a 2013-as vereség után „az ölébe hullott” az FDP elnöksége, amit ekkor rajta kívül senki sem akart megszerezni...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.