2017. október 20., péntek

ULTIMÁTUM NÉLKÜL SEMMIT NEM ÉR A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYJAVASLAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.10.19.


A Közös Ország Mozgalom választási törvénymódosító javaslata ugyan csak részben oldja meg a Fidesz által saját magára szabott választási törvény korrekcióját, de még az sem ér semmit a választás bojkottjára vonatkozó ultimátum nélkül.

A Közös Ország Mozgalom törvénymódosító javaslatán nyolc párt képviselői dolgoztak, a parlament elé pedig az LMP, az MSZP, illetve az Együtt, a PM és a Liberálisok képviselői terjesztik, a javaslat elutasítása esetére azonban a választáson érintett pártoknak nincs válaszuk. Ha a Fidesz a várakozásoknak megfelelően simán elutasítja a javaslatot, akkor az ellenzéki pártok azt szó nélkül tudomásul veszik, és részt vesznek egy általuk rossznak, aránytalannak, egyenlőtlennek és hamisnak tartott választáson is. Miért? A pénz miatt.

Ezért önmagában az is furcsa, hogy a parlamentbe jutás esélyével vagy reményével induló ellenzéki pártok “kamupártoknak” nevezik azokat a szerveződéseket, amelyek az indulásért megszerezhető pénz miatt vesznek részt a törvénytelennek tartott választáson, mivel ők is a pénz miatt teszik ezt: csak több pénzért, és olyan pénzért, amelyet reményeik szerint nem kell visszafizetni. Ehhez hozzá kell számolni a parlamentbe jutás után kapható évi 100 milliós nagyságrendű állami pártfinanszírozást, melynek a parlamentbe kerülés a feltétele.

Ha az ellenzéki pártok az igazságos választási törvény követeléséről lemondanak akkor, ha a Fidesz elutasítja a javaslatot, és tudomásul veszik a jelenlegi hamis választási rendszert, amelyről ők maguk állítják, hogy aránytalan, egyenlőtlen és törvénytelen (mert a fenti pénz megszerzésének szándéka felülírja a törvényes és egyenlő választás követelményét), akkor ezek a pártok ugyanolyan “kamupártok”, mint azok, amelyek vállaltan pénz miatt indulnak a választáson.

Ha a Fideszt semmi nem “fenyegeti” a választási törvénymódosítás elutasítása esetén, s ha a Fidesznek mindössze csak azért kellene a módosítást elfogadnia, hogy saját hatalmát és a választási győzelmét kockáztatva megváltoztassa eredeti szándékát, amely hatalmának bebetonozására irányult, akkor a Fidesz ezt nem fogja megtenni. Miért tenné? Így ismeri ezt a pártot bárki? Ez egy álnaiv feltételezés és egy képmutató pótcselekvés, amely most azt hazudja, hogy “mi megtettünk mindent”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.