2017. október 20., péntek

ITT AZ EU ÚJ MENEKÜLTÜGYI TERVEZETE, AZ EGYÜTT NEM MŰKÖDŐ TAGORSZÁGOK BÜNTETÉSRE SZÁMÍTHATNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2017.10.19.


Megszűnhet a menekültek érkezési tagállamban való regisztrációja, de a jövőben uniós forrásoktól eshet el az a tagállam, amely nem működik együtt Brüsszellel a menedékkérők elhelyezésében. A javaslat a menekültek biztonsági ellenőrzését is megszigorítaná.

Az Európai Parlament szakbizottsága ma délben reformtervezetet fogadott el a menekültekről szóló ún. dublini szabályozáshoz. A 2016 májusa óta megvitatott, most előterjesztett módosítás szerint, megszűnne az uniós érkezési ország mint a kérelem leadásának helye. Ezeket a jövőben gyorsabban bírálnák majd el és a tervezet hangsúlyozza az összes tagállam - köztük Magyarország - közös felelősségvállalását a menekültek elosztásánál, elhelyezésénél.

A EP belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) ülésén a javaslat 43 szavazatot kapott 19 ellenében. Ha azt az Európai Parlament felsőbb szervei is elfogadják, rövidesen kiválthatja a jelenlegi szabályozásokat is.

Az új rendszer szerint elsősorban az esne latba a regisztrált menekültek elhelyezésnél, hogy a kérelmezőnek van-e valamelyik EU-tagországban már rokonsága, ennek hiányában pedig egy speciális elosztási kulcs segítségével vennék le a többlet terheket azokról a tagállamokról, ahol most aránytalanul sok menedékkérő tartózkodik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.