2017. október 20., péntek

EGY NEVET MÁRIS KIHÚZTAM: A SAJÁTOMAT - INTERJÚ A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA ÚJ ELNÖKÉVEL, VASHEGYI GYÖRGGYEL

INDEX.HU
Szerző: KOVÁCS BÁLINT, ZUBRECZKI BÁLINT
2017.10.19.


Miután Fekete György mandátuma másodszor is lejárt, többször nem választhatták elnökké a Magyar Művészeti Akadémián (MMA): helyébe november 5-én Vashegyi György Liszt-díjas karmester lép, aki azt mondja: nagyszerű élmény volt számára együtt dolgozni Alföldi Róberttel. Interjúnkban arról kérdeztük, mennyire marad központban az MMA-ban a Feketének olyan fontos magyarságtudat és nemzeti identitás, fogja-e vizsgálni a szervezet a jövőben a művészek politikai hovatartozását, és mit jelent, hogy a szervezet hálás a kormánynak.

Ön aktív karmester és zenekarvezető – marad ideje a szakmájára a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként?

Én karmester voltam, vagyok és leszek is: nem lettem politikus attól, hogy az MMA elnökének választottak. Egyáltalán nem mondom, hogy helytelen, ha valaki politikus, de a jelenlegi elnök úr és köztem az a legnagyobb különbség, hogy ő aktív politikai szerepvállalóként érkezett az MMA élére: fontos munkát végzett az Antall-kormány kulturális államtitkáraként. Büszke lehet arra, amit elért, például a Nemzeti Kulturális Alap létrehozására – enélkül egy hétig sem tudna működni a magyar kulturális élet. Neki markáns politikai véleménye van, így aki ezzel a véleménnyel nem ért egyet, az támadta őt – így működik a politika. Legalábbis azt hiszem, mert szerencsére nem nagyon értek hozzá. Nekem nincs politikai múltam, nem is leszek politikus. Karmester maradok, három évig most másodállásban.

Eljuthat valaki magas szintű politikai kapcsolatok nélkül az MMA legfelső szintjére?

Az MMA és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is köztestület: az MTA 190, mi 6 éve. Ma senki nem vonja kétségbe, hogy tudományos akadémiára szüksége van a nemzetnek, de a magyar nép legendás együttműködési készségét alapul véve valószínű, hogy annak idején erről is voltak viták, ha ezek már le is csengtek. A mi esetünkben a viták aktívabbak, mert kevesebb időnk volt még felépíteni a testületet, de arra a kérdésre, hogy a magyar nemzetnek szüksége van-e egy művészeti akadémiára is, a válasz igen.

Ez egy politikai térben mozgó, nem politikus szervezet, ahogyan az MTA is az. Valószínűleg nekik sem sikerült az elmúlt 190 évben mindig tökéletesen távol maradni a napi politikától – de a célunk ez. Ugyanakkor a kormány stratégiai partnerei vagyunk, és ennek szerintem így kell lenni a mindenkori kormány esetében is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.