2021. január 14., csütörtök

A KÍNAI VAKCINA IS JÓ, CSAK A KORMÁNY NE BORZOLNÁ A KEDÉLYEKET!

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.01.14.


...„Általában véve is eléggé homályos, ami az oltás körül történik” – reagált Falus Ferenc, akit arra kértünk, segítsen eligazodni a számok és a kormányzati kommunikáció által közöltek között. Annyit tudni, hogy egyelőre az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókat oltják, de arról nem nyilatkoznak, hogy hány embert fognak így beoltani, s hogy mikor kezdődhet el a 65 éven felüliek beoltása. „Bezzeg arról napról-napra kapunk darabszámos tájékoztatót, hogy a rendőrég kit és hogyan büntet meg a maszk viselésének elmulasztása miatt” – jegyezte meg szarkasztikusan a korábbi országos tiszti főorvos. De még a prioritási sorrendet felállító logikát sem lehet mindig érteni: nem lehet tudni pontosan, hogy kit neveznek egészségügyi dolgozónak, vagy, hogy miért oltják be a legelső csoport tagjaként például azokat az adminisztratív dolgozókat, akik irodákban dolgoznak. S azt sem tudni, hogyan állunk a vidéki háziorvosok beoltásával? Hol kapják meg a vakcinát? Elutaznak a megyeszékhelyre? – sorolta a nyitott kérdéseket Falus.

Felvetettük, hogy Gulyás a mai tájékoztatóján hosszan beszélt arról, hogy nagyobb oltási hajlandóságra lenne szükség a lakosság körében, mert csak mintegy 1,5 millióan regisztráltak eddig (a viszonylag alacsony szám miatt az ellenzékre mutogatott, azt állítván, több ellenzéki politikus buzdít oltásellenességre), s jelezte, hogy oltási kampányt fog a kormány indítani. „Előbb szervezzék meg az oltást rendesen, hogy mindenkinek jusson vakcina, s csak utána jöjjön a kampány” – tanácsolta a járványügyi szakember. Nehogy úgy járjunk, mint az influenzaoltásnál, amikor végül nem volt elegendő oltóanyag.

A Gulyás által délután még csak lehetőségként emlegetett kínai vakcinabeszerzés késő délutánra már realitássá vált, megjelent ugyanis a Magyar Közlönyben a kormányhatározat amely felhatalmazza Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert arra, hogy intézkedjen az Európai Unió centralizált beszerzésén kívüli vakcinavásárlásról. Falus szerint nem az orosz és a kínai vakcina minőségével van gond, de az érthetetlen, hogy miért kell most is szembemennünk az EU-val, ha a többi tagállam számára jó, nekünk miért nem felel meg a központosított közbeszerzés. (Ennek feltételeiről, a kormány által hangoztatott vádak igaztalan voltáról egyébként éppen tegnap közöltünk cikket, ami itt olvasható.)

„A félreértéseket eloszlatandó: a kínai oltóanyag korszerű, teljesen rendben van a dokumentációja, s az orosz vakcina is jó, de az oltási bizalmat csökkenti azzal a kormány, hogy – az eddigi jelzései szerint – nem fogja megadni az embereknek a választási lehetőséget, s nem fogják tudni, hogy milyen vakcinát kapnak” – szögezte le Falus. Mint hozzátette: ahogy történt az influenza elleni oltásnál, a COVID19 oltás esetében is el fog terjedni – függetlenül a valóságtól –, hogy melyik a jobb, illetve melyik a rosszabb, s cirkusz lesz ebből is, de „nyilvánvalóan ezt akarják”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.