2021. január 14., csütörtök

SZELÉNYI IVÁN AZ ELLENZÉKI GYŐZELEM ESÉLYEIRŐL

HÍRKLIKK
SÁNDOR ZSUZSA
2021.01.14.


A Széchenyi-díjas szociológus professzor úgy véli, a kultúrharc célja a kritikus értelmiség megfélemlítése, felszámolása. Orbán Viktor a hűséges értelmiséget akarja megteremteni, és elnémítani minden kritikus hangot. Szelényi Iván korábban évekig tanított Amerikában a Yale Egyetemen, és azt mondja: ott elképzelhetetlen, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány beleszóljon abba, hogy a Yalen mi történjen, ki, mit tanítson. Szerinte a hat hazai ellenzéki párt megegyezésével ugyan nőtt az esély arra, hogy 2022-ben leváltsák az Orbán-kormányt, de a társadalom fele nem igazán nyitott a liberális és baloldali eszmék iránt.


A liberális értelmiségnek komoly érdemei vannak abban, hogy Magyarországon létrejött és egy ideig működött a liberális jogállam. Nálunk a liberális mégis szitokszónak számít, sőt, a liberális értelmiség mintha közellenséggé vált volna. Mi ennek az oka?

– Az önmagát illiberálisnak nevező kormány már a nevében is tagadja a liberális demokrácia alapelveit. Orbán Viktor – aki pedig maga is liberálisként indult a rendszerváltáskor – ma már szembefordult korábbi nézeteivel. Azt hirdeti: az egyéni érdekeket és szabadságjogokat felülírja a közös nemzeti érdek, amely az ő kormányzásában az elsődleges...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.