2018. június 22., péntek

MÉGIS MEGÉRI A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁR - AZ MNB IS A TAGOK MELLÉ ÁLLT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.22.


Nagy jelentőségű állásfoglalást hozott a Magyar Nemzeti Bank a magánnyugdíjpénztári önkéntes tagdíjfizetéssel kapcsolatban. Ha a tag visszalép a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, az önkéntes befizetések után az egyéni számlán jóváírt összeg és annak összes hozama őt illeti meg.

Érdemes lehet a minimálisan előírt tagdíjnál jóval nagyobb összegeket is befizetni a magánnyugdíjpénztárba, a jövőben ugyanis nem kell attól tartaniuk a tagoknak, hogy az önkéntesen fizetett tagdíj inflációnak megfelelő hozama a tb-rendszerbe történő esetleges visszalépéssel elveszne – röviden ez a lényege annak az állásfoglalásnak, amit a Magyar Nemzeti Bank egy magánnyugdíjpénztári tag kérdésére válaszul meghozott.

Mint ismeretes, a magánnyugdíjpénztári rendszert, mint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer kiegészítő második pillérét 2010. őszén eltörölte a kormány. 2010. novemberétől a kötelező tagdíjfizetés (amit a nyugdíjjárulék részeként fizettünk) 2011. december 31-ig nulla százalék volt. Ettől kezdve csak a társadalombiztosítási rendszerbe folyt be a nyugdíjjárulék, amit azóta szociális hozzájárulási adónak neveztek át. A törvény 2012. január 1-jétől szüntette meg végleg a kötelező tagdíjfizetést. Vagyis ettől kezdve a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés önkéntes. (Még a minimálisan előírt tagdíj is.)

A tagdíjfizetés 2015-től már azért is kapott nagy hangsúlyt, mert akkortól él az a szabály, amely szerint a tagok legalább 70 százalékának fizetnie kell, különben a magánnyugdíjpénztár megszűnik. Ettől kezdve tehát tömegesen fizetnek – immár önkéntesen – tagdíjat, sokan pedig nem is csak a minimálisan előírtat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.