2016. február 11., csütörtök

SUPERCONTANGO LEHETŐSÉGE AZ OLAJPIACON?

ALAPBLOG
Szerző: Nyugdíjas
2016.02.11.


Amikor a nemzetközi kőolaj piacán a határidős árak az időben előrehaladva emelkednek és meghaladják a prompt (azonnali) tőzsdei árat, contangóról, ellenkező esetben backwardationről beszélünk.
A világ legnagyobb termelője, a szaúdi Aramco, 2014 második felében úgy döntött, hogy hosszú távú érdekei védelmében többlettermeléssel letöri a kőolajárakat és ezáltal középtávon kiszorítja a drágábban termelőket a piacról.  Az „erőfeszítés” árra vonatkozó része sikerrel járt, a világ legfontosabb nyersanyagának ára másfél év alatt 70 százalékot zuhant, alaposan feje tetejére állítva – talán nem túlzás – az egész világot, a nyersanyagpiacoktól a geopolitikáig. (Emlékeznek még az azeri csodára? Még Wizz Air járat is volt Budapestről…)
Nem kell megijedni, nem fogok hosszú távú olajár-jóslásokba bonyolódni, csupán egy érdekes gondolati játékot vázolok fel:
paradox módon minél alacsonyabbra zuhan a kőolaj prompt ára, hosszú távon annál nagyobb az esélye a magasabb árnak, hiszen minél kevesebb árbevételt realizál az iparág, annál kevesebb beruházást eszközöl és előbb-utóbb annál több termelő dobja be a törölközőt.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.