2017. január 25., szerda

NAGYPAPANYUGDÍJ?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.01.24.


Száznyolcvanhatezer nő vette igénybe a nagymamanyugdíjnak becézett szavazatvásárlást, a negyven év munkaviszonnyal remdelkező nők kedvezményes nyugíjbavonulási lehetőségét a lehetőség megnyílása óta.
És éppen ennyi biztos szavazóra tett szert a Fidesz.
Nem élek az álmok birodalmában, pontosan tudom, hogy az embert érdekei vezérlik, mégsem tetszik ez a megoldás, merhogy sem nem tisztességes, sem nem igazságos.
Nem leszek túl népszerű a véleményemmel, de ezt a törvényt diszkriminatívnak tartom, emellett nem hiszek abban, hogy reális társadalmi igényt elégít ki, bár kedvezményezettjeinek kétségkívül kellemes lehetőséget ad.
De miért éppen nekik, miért csak nekik és miért ilyen idióta szósszal nyakonöntve, hogy visszaadja a családoknak a nagyanyákat, akik majd így többet lehetnek együtt unokáikkal, segítve ezzel gyermekeiket.
Vagy kisnyúl.
Nem poénkodnék azon, hogy hogyan lesz ettől többet együtt a Nyíregyházán élő nagymama unokáival, akik közül az egyik Budapesten, kettő meg Londonban él, a hatalom hazug bornírtsága nem tartozik most a tárgyhoz, mindenesetre azt azért tudni kell, hogy kétszázezer millióba kerül évente ez a szavazatmennyiség, de meg is éri, az utolsó petákig!

Ehhez - főszabályként - harminckét év járulékfizetést kell igazolnia az igénybevevőnek, míg nyolc évet elfogad az állam gyermeknevelési időként.
Ez igen dicséretes dolog, mert megfejeli a gyes meg a gyed összegét, igaz, csak utólag, de legalább nagyon.
Ez olyan magyaros szabályozás, mint a családi adókedvezmény is, mert ebben az országban a józan ésszel és a tisztességgel szembemenni láthatólag becsület és dicsőség dolga.
Nem mondom én azt, hogy ne mehessen egy nő negyven év munkaviszony után nyugdíjba, hát menjen, ha akar.
De azt azért mondanám, hogy hadd menjen nyugdíjba a férfi is, ha ennek érzi szükségét, ugyanezekkel a feltételekkel.
A férfiak ugyanis olyanok, mint a mosónők - korán halnak, emlékeim szerin hat-hét évvel kevesebbet élnek átlagosan, mint a nők, emellett fizikai munka esetén a munkakörülményeik is vannak olyan kemények, mint egy kormányhivatali tisztviselőnő munkafeltételei.
És bár a gyermeknevelés kiemelten fontos társadalmi feladat, mégis az a hat év, melyet ezen a címen otthon töltenek, korántsem olyan megterhelő, mint például egy aszfaltozó segédmunkás hat éve, a száz fokos aszfalt fölött térdelve.
De ez is mindegy, - ami nem mindegy, az a diszkrimináció, melyre társadalmunk szerfelett érzékeny.
Olyannyira, hogy néha még az éhhalál ellen adott aprópénzt is sajnálja azoktól, akik számára nem adatik meg a korhatár előtti nyugdíjbavonulás lehetősége, akik libacombot akkor látnak, mikor a költöző madár átrepül felettük de azt is óvatosan kell nézegetniük, mert a libapotty még a legelőt is kiégeti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.