2017. január 25., szerda

TRUMP NEM BLÖFFÖL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.25.



A Financial Times vezércikke arra figyelmeztet, hogy komolyan kell venni az amerikai elnök protekcionizmusát, mert itt nem arról van szó, hogy Trump blöfföl, mivel jobb egyezményeket akar elérni. Hogy mi lesz a merkantilista megszállottságából, azt majd meglátjuk.

Az sem világos, hogy mire megy a szerződések újratárgyalásával. A Mexikó ellen tervezett 35 %-os vámtarifa viszont még azt is magával vonhatja, hogy az Egyesült Államok kilép a Világkereskedelmi Szervezetből, aminek minden ország a kárát látná, leginkább persze az USA. Szállítási hálózatok szakadnának meg, megnőnének a költségek, továbbá lelassulna az innováció. A költségek csak még magasabbak lennének az amerikai vásárlók számára, ugyanakkor visszaesne az ország kivitele. Folyamatos feszültség állna be a többi államhoz fűződő kapcsolatokban. Trump elnökségének első napjai azt támasztják alá, hogy a politikus nem egyszerűen szónokol. Tényleg azt hiszi, hogy a protekcionizmus gazdagabbá teszi Amerikát. A kérdés az, hogy meddig jut, mielőtt országával együtt rájön, mennyire nincs igaza - írja a lap.

Guardian


A populizmus egyik legkitűnőbb szakértője szerint figyelmeztető jel, ahogyan Trump a „nép” kifejezést használja. Mert pl. amit a beiktatási beszédében kijelentett, hogy ti. onnantól kezdve a nép ismét kezébe vette a saját sorsát, az ugyanaz a nyelvezet, mint amit Orbán, Erdogan és Chavez vet be. Jan-Werner Müller úgy véli, hogy az elnök nem is nyilváníthatta volna ki egyértelműbben, mekkora fenyegetés jelent a demokrácia számára. A populistákat az különbözteti meg a hatalom más bírálóitól, hogy szerintük csakis ők képviselik az igazi népet, amibe beletartozik, hogy minden ellenzék illegitim, mert pl. ha szembeszállsz Trumppal, akkor a nép ellen fordulsz. Ez mélyen tekintélyelvű vonás, csak éppen az következik belőle, hogy a populisták a végén nem vállalják a felelősséget. Hiszen az amerikai elnök úgy teszi, mintha csupán a nép hiteles akaratának a fő végrehajtója volna. A fékek és ellensúlyok pedig csakis akadályok a közakarat valóra váltásában. Akik abban reménykedtek, hogy új hivatalában a politikus majd az árkok betemetésén dolgozik, nos, nekik csupán annyit, hogy a populisták egyfolytában a nép egyesítéséről szónokolnak. Csak éppen akik más oldalon állnak, azok az ő szemükben nem tartoznak a néphez, az igazi Amerikához, az igazi Törökországhoz és így tovább. A megosztottság számukra nem gond, mert hatalmuk bebiztosítását szolgálja és Trumpnak jól jön minden utcai összecsapás, a kemény ellenállás. Az amerikai demokrácia igazi veszéllyel néz szembe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.