2017. február 2., csütörtök

POLITIKAI TÁMADÁS A CIVIL SZEKTOR ELLEN, AHOGY A VÁLASZTÓK LÁTJÁK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.02.02.


A kormány nemrégiben politikai támadást indított a civil szervezetek ellen. Kérdés, hogy mennyire érte el a célját a civil szektor elleni hangolás – tudott-e olyan méretű támogatottságra szert tenni, mint a menekültellenes propaganda, amely nemcsak a kormánypárti szavazókat, hanem még a bizonytalanokat is magához vonzotta. 

A Publicus Intézet felmérései szerint a civilek kérdésében nem figyelhető meg az a mobilizáció, amely a menekültkérdés kapcsán jelen volt a politikában, hogy más párt szimpatizánsait, vagy akár a bizonytalanokat is a saját oldalára tudta állítani a kormány.

Politikai támadás
A Fidesz már célzott támadást indított a civil szervezetek ellen, amelyek valamilyen formában nem értenek egyet azzal a tematikával, amit a párt képvisel. Jelen állás szerint a kormány meg is nevezte azokat a civil szervezeteket, amelyeket minden eszközzel vissza kell szorítani, és el kell innen takarítani”. A TASZ-t, a Transparency International-t és a Magyar Helsinki Bizottságot, hiszen véleményük szerint ezek olyan civil szervezetek, amelyek létüknél fogva Soros Györgyhöz kapcsolódnak, és azért hozták őket létre, hogy beleavatkozzanak a politikába anélkül, hogy részt kellene venniük a választásokon. Az ilyen szervezetek álcivil szervezetek”, olyanok, amelyek bár így regisztrálják magukat, de elsősorban politikai céljaik vannak”. Az ilyen „álcivil szervezetek, ha közpénzt nem is kaphatnak, de korrumpálhatóak. A kormány szerint ugyanis „vannak olyan civil szervezetek, amelyek semmilyen mértékben nem járulnak hozzá Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez, politikai célokat szolgálnak, külföldről finanszírozzák őket. Így létüknek nem sok értelmük van, s természetes reakció, hogy szigorúbb szabályozás alá kell vonni őket ezért a jövőben a tervek szerint a civil szervezetek vezetőinek vagyonnyilatkozatot kell majd tenniük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.