2021. május 17., hétfő

MIÉRT NEM ÉR SOKAT A KLÍMAVÁLTOZÁS ELLEN, HA SZELEKTÍVEN GYŰJTJÜK A HULLADÉKOT?

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2021.05.17.


Magyarországon széles körben elterjedt nézet, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel érdemben tehetünk a klímaváltozás ellen. Egy korábbi felmérés szerint a magyarok 54 százaléka tartotta magáról, hogy személyesen tesz a klímaváltozás ellen, példaként messze a legtöbben a szelektív hulladékgyűjtést említették. Hasonló következtetés olvasható ki egy Eurobarométer-felmérésből vagy néhány ismert magyar nyilatkozatából is.

Az otthoni szelektív gyűjtés valóban értékes és előremutató szokás, azonban nincs akkora hatása a klímaváltozásra, mint amennyire elterjedt róla. Ebben a félreértésben nyilvánvalóan szerepe van annak, hogy a Tiszát vagy az óceánokat ellepő műanyag vizuálisan látványos, szemben a légkör növekvő szén-dioxid-koncentrációjával. Pedig a klímaváltozást az üvegházhatású gázok okozzák, nem az óceánokba ömlő műanyag hulladék (azzal együtt, hogy az óceánok szennyezése is menthetetlen károkat okoz az élővilágnak).

Bármilyen érzéketlennek hathat leírni, de nem a bálna gyomrában lévő tízkilónyi műanyag zacskó vagy a teknős orrában lévő szívószál miatt zajlik a Földön egy tömeges kihalás, hanem azért, mert a kelleténél többet autózunk, több ruhát vásárolunk, több erdőt vágunk ki, több ételt dobunk ki vagy például több húst eszünk.

A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás korlátolt hatását a klímaváltozásra érzékletesen mutatja Németország példája. Az EU-ban Németország hasznosítja újra a háztartási hulladékot a legnagyobb mértékben, 67 százalékban. Ugyanakkor az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátásban az ötödik a tagországok között. Az egy főre jutó 9,5 tonna kétszerese a világátlagnak, és közel kétszerese a magyar értéknek is.

A német kibocsátás fenntarthatatlan: több mint háromszor annyi az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás, mint amennyit a Föld meg tud kötni. Tehát hiába játszik vezető szerepet globálisan Németország a szelektív hulladékgyűjtésben, jelenleg messze van a fenntartható szintű károsanyag-kibocsátástól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.