2018. november 15., csütörtök

TEGNAP BELGRÁDBAN JÁRT AZ ORBÁN ÁLTAL IS HASZNÁLT OSZTRÁK MAGÁNREPÜLŐGÉP

ÁTLÁTSZÓ BLOG / FELCSÚT TRAVEL CLUB
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.11.15. 


Október vége óta egészen tegnapig Bécsben parkolt az OE-LEM lajstromjelű luxusrepülő. Tegnap azonban kora reggel landolt Budapesten, majd Belgrádba repült, ahonnan csak délután tért vissza Ferihegyre. Közben a hazájában jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki menedékjogot kért Magyarországon, és a macedón hatóságok nem értik, hogy került ide, hiszen már rég bevonták az útlevelét. Anélkül pedig Gruevszki csak illegálisan léphetett be Magyarországra, de a magyar hatóságok nem hajlandóak részleteket közölni az ügyről.

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy 2012-ben törvénytelenül utasította az akkori belügyminisztert arra, hogy szerezzen be neki egy 580 ezer euró (kb. 180 millió forint) értékű Mercedest privát használatra. November 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt börtönnél, de ezt nem tette meg, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

November 13-án Gruevszki a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten bujkál, és menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Ez rengeteg kérdést vet fel, mivel a macedón hatóság már rég elvette Nikola Gruevszki útlevelét, macedón személyi igazolvánnyal pedig nem lehet belépni Magyarország területére. Vagyis a nagyon szigorú kormányzati narratíva szerint illegálisan tartózkodik hazánkban, és ahogy a Helsinki Bizottság megírta, a tranzitzónában kéne várakoznia, amíg elbírálják a menedékkérelmét.

Szijjártó Péter külügyminiszter ezzel kapcsolatban először csak annyit közölt, hogy nem mondhat részleteket. Végül a Miniszterelnökség november 14-én elismerte, hogy Gruevszki különleges eljárásban részesül, de arról ez a közlemény sem tesz említést, hogy miként került Gruevszki útlevél nélkül Magyarországra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.