2018. november 15., csütörtök

TÉNYLEG JÓ HÍR A ZUHANÓ OLAJÁR? - A HÁTTÉRBEN A VILÁGGAZDASÁG LASSULÁSA LEHET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.15.


Az autósok alighanem örömmel tapasztalják, hogy az üzemanyag egyre olcsóbb. Nem csoda, hiszen az olaj ára egy hónap alatt ötödével csökkent, az elmúlt napokban pedig gyorsult a zuhanás. Amennyiben azonban az áresést megalapozó félelmek indokoltak, akkor annyira nagy örömre azért nem lehet ok.

A szakértők és a különböző szakmai szervezetek a napokban egymást követően csökkentették az olaj árára vonatkozó jövő évi előrejelzéseiket. Az S&P Global Ratings vezető elemzője egy moszkvai fórumon jelentős, de fokozatos árcsökkenésről beszélt, hozzátéve azonban, hogy az nem éri el a 40 dolláros szintet. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szintén esésre számít, bár az S&P-nél némileg magasabb szinten. Az IMF legfrissebb jóslata szerint a kőolaj ára jövőre átlagosan 68,78 dollár, 2023-ben már csak 60 dollár lesz.

Egy hónap alatt mindenesetre a 80 dollár körüli szintről 70 dollárra, közel 20 százalékkal esett le az északi-tengeri Brent olaj ára, majd az elmúlt napokban tovább gyorsult a zuhanás. Tegnap este – némi korrekció után - 66-67 dolláron jegyezték a fekete aranyat, ami azonban közben megjárta a 64 dolláros szintet is. Az talán kérdés, hogy visszatérnek-e a két évvel ezelőtti szép idők, amikor kevesebb mint 50 dolláron, sőt rövid ideig 40 dollár alatt is folyt a kereskedés, az azonban valószínűnek látszik, hogy az azt megelőző 100 dollár fölötti ártól egyelőre nem kell tartani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.