2018. november 15., csütörtök

GREVSZKI-ÜGY, BREXIT, ROMÁNIA, MERKEL - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

HUPPA
Szerző: hj
2018.11.15.


Frankfurter Allgemeine Zeitung: A tiszta jogi ügy

A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol be. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung megírta, hogy Magyarországra menekült és menedékjogot kért Gruevski, akit hazájában két évvel ezelőtt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek egy nagyon drága luxusautó állampénzen történt beszerzése miatt, és aki ellen további eljárások folynak.

„A magyar kormány a tényt megerősítette, de hangsúlyozta, hogy nem szándékozik veszélyeztetni a Macedóniához fűződő jó kapcsolatokat és nem akar beavatkozni az ország belügyeibe. A menedékügyi eljárást

tisztán jogi ügynek tekinti,

amelyet a magyar és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően bonyolítanak le” – írta a tudósító. Hozzátette, hogy a macedóniai belügyminisztérium Gruevski kiadását kéri. Macedóniát 2017 óta Zoran Zaev, a posztkommunista, szociáldemokrata SDSM párt elnöke kormányozza, és a politikai árkok nagyon mélyek. Gruevskit egyebek között a 2006-os választások manipulálásával és ellenfelei lehallgatásával is vádolják, és külön ügyészség vizsgálja a beruházásokat és befektetéseket. Gruevski hivatali idejében közel állt több európai konzervatív politikushoz, így Sebastian Kurz mai osztrák kancellárhoz, és Orbán Viktorhoz. Emellett Orbánnal közös, hogy mindketten Soros Györgyöt tekintik ellenségüknek.

A macedóniai sajtó spekulációi szerint Orbán adott lehetőséget Gruevski határátlépésére, mi több, állítólag szállást is biztosít neki. Magyarországra útlevél nélkül nem lehet belépni, és menedékért csakis a határon lévő tranzitövezetekben lehet – írta a macedóniai sajtó. Oliver Spasovski belügyminiszter szerint Gruevski repülőgépet nem használt, és mivel útlevelét 2017-ban bevonták, csakis illegálisan érkezhetett Magyarországra. A jelentés kitért arra, hogy hivatalos magyar közlés szerint biztonsági okokból engedélyezték, hogy Gruevski Budapesten folyamodjon menedékért. Orbán hivatala azonban közleményében igyekezett eloszlatni a gyanút, hogy pártos álláspontot foglalna el Guevski mellett és a jelenlegi macedóniai kormánnyal szemben. „Az államközi kapcsolatokban Magyarország partnere a jelenlegi macedóniai kormány” – idézte a jelentés a közleményt.

(Az írás még nem olvasható a neten)

ING: Kemény következmények


Az ING bank elemzése szerint a brexit kemény következményekkel jár Közép-Európa országaira nézve a kereskedelem növekedésétől kezdve a készpénzkockázatig.

A brexit bomlasztó és megosztó hatással lesz az egész unióra, de különösen Közép- és Kelet-Európára, mégpedig főleg három csatornán: a kereskedelem, a munkaerő szabad mozgása, és a pénz terén. Az értéknövelt termékek Nagy-Britanniába irányuló exportja a térség országaiban a GDP viszonylag csekély részét teszi ki, de a legnagyobb mértékben kitett országok Csehország, Lengyelország és Magyarország. A térség és Nagy-Britannia kereskedelmi forgalmát a mezőgazdasági termékek, a textiláruk és a kiskereskedelem uralja – e téren szabályozása és logisztikai akadályok keletkeznek.

Ami a munkaerő szabad mozgását illeti, valószínűnek tűnik, hogy rendeződik a helyzete azoknak, akik a térségből régebben élnek Nagy-Britanniában. Ami a pénzügyeket illeti: az Egyesült Királyság eddig mintegy 6 százaléknyi résszel járult hozzá az EU költségvetéséhez. Ez az összeg már hiányozni fog a 2021-2027-es költségvetésből. Ám a brit távozás közvetett hatása ennél nagyobb lehet. A brexit után csökkenni fog az EU egy főre jutó GDP-jének átlaga, és ez fontos küszöbök fölé viheti Lengyelországot, Csehországot és másokat. A négy közép-kelet-európai országnak nyújtott uniós támogatások 12 % és 24 % között bármilyen mértékben csökkenhetnek – állapította meg az ING tanulmánya, és részletesen elemezte e megállapításokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.